BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Headsettel sem biztonságosabb a vezetés közbeni telefonálás

Kézbe tartott mobillal vezetni nagyon veszélyes, ezt mindannyian tudjuk. Egy most megjelent tanulmány szerint azonban a kéz nélküli telefonálás ugyanúgy elvonja az autósok figyelmét, ami különösen a rutintalan friss sofőrök körében lehet veszélyes.

A washingtoni székhelyű Governors Highway Safety Association (GHSA) végiglapozta az utóbbi 10 év baleseti statisztikáit és arra jutott, hogy a mobilkészülékek az esetek 15-25 százalékban voltak felelősek az ütközésekért. Ez az arány még magasabb is lehet, mivel a rendőrség nem minden esetben tudja egyértelműen megállapítani, használta-e valamelyik sofőr a mobilját a baleset előtt.

Az eredmények tükrében a csoport azt szeretné elérni, hogy a kezdő vezetők számára minden államban legyen teljesen tiltott a mobilkészülékek használata, akár headsettel, akár anélkül.

"A kezdő vezetők jelentik a legnagyobb veszélyt. A figyelmüket teljes egészében a vezetésre kellene fordítaniuk, nem pedig telefonbeszélgetésekre. A telefonálás teljes tiltása az esetükben megerősítené ezt a gondolatot és szülőknek is segítene, hogy sikeresen taníthassák meg gyermekeiket a felelősségteljes vezetésre."

Azt azonban a GHSA is elismeri közleményében: nincs egyelőre egyértelmű bizonyíték arra, hogy a 30 államban már bevezetett tiltás következtében valóban csökkent volna a balesetek száma. Az Insurance Institute for Highway Safety adatai alapján a tavalyi évben egyáltalán mérséklődött az ütközések száma, annak ellenére, hogy ebben az évben tiltották be a kézben tartott telefon használatát Kaliforniában, Connecticutban, New Yorkban és Washington DC-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.