BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Norvégiányi olaj a Fekete-tenger alatt - A Rosznyeft vár és válogat

Miután a Chevron kihátrált az üzletből, a Rosznyeft új partnert vár a Fekete-tenger alatt található Val Satszkij kitermelésére, a lelőhely a becslések szerint akkora olajtartalékot rejt, ami egész Norvégiáénak felel meg.

A 9 ezer négyzetkilométernyi olajmezőt eleinte a Rosznyeft a Chevronnal közösen termelte volna ki, de az amerikai óriáscég kiszállt a projektből, állítólag a számára túl alacsony haszonkulcs miatt. A Rosznyeftnek azonban nem kell sokáig új befektetőre várnia, a Voice of Russia információi szerint ugyanis a Total és az ExxonMobil egyaránt érdeklődik az üzlet iránt.

Az Exxon jelen pillanatban is geológiai kutatásokat végez a térségben található Tuapse csatornában, ahol a becslések szerint 1 milliárd tonna olaj található. Ez a mennyiség megegezik Norvégia teljes olajtartalékával és meghaladja a Szudánban található olajmennyiséget. De a Total számára sem ismeretlen terep Oroszország, hiszen a Gazprommal közösen dolgozik a Stokman gázmezőn, a szibériai Karjaga olajmezőn pedig 1999 óta termel. A National Energy Security Fund elemzője szerint a Val Satszkij olajmező kitermeléséért folyó versenyben az Exxon indul nagyobb eséllyel, az amerikai cég vélhetően kedvezményeket ígér majd a jelenleg is partnereként működő Rosznyeftnek. Az elemzők egyébként nem zárják ki, hogy az orosz gázpiacon kulcsszerepet játszó Total és az Exxon közösen pályázik majd a projektre.

A Val Satszkij mezőn mintegy 860 millió tonna olaj található, a Rosznyeft még az év vége előtt megnevezi a kitermelési partnerét és 2014-től meg is kezdi a munkát a mezőn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.