BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kukorica, mint sláger befektetés - Árupiaci tippek

Az elmúlt hetek lassú áremelkedése igazolja az agrártermékek felé forduló befektetők döntését, és – a tőzsdei krízis miatt – van esély a további drágulásra is. A három évvel ezelőttihez hasonló újabb árrobbanás azonban szinte kizárt.

A világ gazdaságát érintő kedvezőtlen hírek hatására ismét érzékelhető a befektetők fokozott jelenléte az árupiacokon, különösen az agrártermékek kereslete nőtt meg. A krízis elhúzódása, illetve további elmélyülése esetén még növekedhetnek az árak. „A világ professzionális befektetői már egy hónapja elkezdték felvenni az árupiacokon a pozíciókat annak érdekében, hogy részesüljenek a várható áremelkedésekből” – mondta el a Világgazdaságnak Fórián Zoltán.

Az Agrár-Európa Tanácsadó Kft. üzletág-igazgatója hozzátette: „Az agrártermékek esetében a július első hetétől tapasztalható áremelkedés valószínűleg a közeljövőben is folytatódik. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a világ gazdasági megingásaikor, kisebb-nagyobb krízisek esetén a befektetők az árupiacok felé mozdulnak, most is egy ilyen ciklus elején vagyunk, amely hónapokig tarthat.”

A jelek szerint a befektetők ezúttal is a jól bevált utat követik, és az olyan tömegtermékekbe invesztálnak, mint a búza, a kukorica, valamint újabban a cukor. Ezek közül a kukorica látszik kiemelkedőnek, amelynek árát régóta hajtja felfelé a világ bioetanol-igénye is, és amellyel széles körben kereskednek a világ piacain. Fórián ugyanakkor figyelmeztet: „A 2008-as árrobbanás, az akkori hisztéria nem fog megismétlődni, elsősorban azért nem, mert a krízis nem olyan mély, mint három éve volt.

Az agrártermékek árával kapcsolatban azt látom, hogy középtávon a trend a tartós, biztos emelkedés, amely rövid távon persze kilengésekkel jár. Az árak emelkedése egyre gyakrabban, ugyanakkor a korábbiaknál kisebb amplitúdóval valósul meg. Mindez visszahat a termelésre is. Az újabb és újabb területek termelésbe való bevonása és a termelés intenzifikációja is régóta tapasztalható és tartós jelenségnek tűnik. Ezt a világ népességének növekvő tápanyagigénye és az ipari felhasználás, így a bioetanol-gyártás egyaránt fűti.”

Nem számít az árak kiugró emelkedésére Raskó György agrárközgazdász sem. „A 2007-es és 2008-as árrobbanáskor valóban nagymértékű drágulás következett be, de akkor egy történelmi mélypontról ugrott fel hirtelen az agrártermékek ára. A krízisek idején tapasztalható jelenség, hogy a befektetők az áruk felé fordulnak, most is érezhető, de a növekedés szerényebb. Ma egy jóval magasabb árszinten helyezkednek el ezek a cikkek, így kiugró emelkedésre nem lehet számítani. A pánik miatt azonban még így is számíthatnak a befektetők 10-15 százaléknyi áremelkedésre, ám ennél többre biztosan nem. Ráadásul, ha Oroszországban az idén bő kukoricatermés lesz, akkor akár még bukás is lehet az üzletből – tette hozzá Raskó, aki rámutatott: a magas árszint nyertesei a magyar termelők lehetnek, hiszen kukoricából az idén rekordtermésre lehet számítani.

A WTI amerikai könnyűolajfajta ára 3,66 dollárral, 83,22 dollárra süllyedt. Elemzők szerint az árcsökkenés oka a befektetők recessziótól való félelme. Az Egyesült Államok adósbesorolásának pénteki leminősítése és az európai adósságválság elhúzódása a világgazdaság lassulását, így az olaj keresletének csökkenését vetíti előre. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.