BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól ment a szállodáknak

Január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 4, illetve 3 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a szálláshelyek árbevétele pedig folyó áron 6 százalékkal, 107 milliárd forintra nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A forgalom négyötödét képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodáké volt meghatározó. A belföldi vendégek száma stagnált, a külföldieké 8 százalékkal emelkedett.

A vizsgált időszakban 1,551 millió külföldi vendég 4,146 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a látogatók száma 8, az éjszakáké pedig 6 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.

A külföldi vendégek számának emelkedése – a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt. A növekedésben komoly szerepet játszott a KSH szerint, hogy 2011. január 1-jétől Magyarország fél éven keresztül első alkalommal töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az érkező vendégek fogadására kijelölt – négy-, illetve ötcsillagos – konferenciaszállodákban a külföldiek és az általuk eltöltött éjszakák száma 13, illetve 12 százalékkal emelkedett. Nem alakult viszont túl fényesen a helyzet a Balatonnál, ugyanis az ott eltöltött éjszakák száma 2011 megfigyelt időszakában mind a külföldi, mind a belföldi vendégeknél 2,3 százalékkal esett vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.