BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipar: dominó effektus és céghalmozás egyszerre

Az építőipari cégeljárások szokásos augusztusi visszaesése idén kisebb mértékű volt, így az egy évvel korábbihoz mérten a felszámolások és a végelszámolások száma is nőtt – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Az idei év korábbi hónapjaihoz viszonyított csökkenést a cégbírósági szabadságolások magyarázzák, az ágazat kilátásai továbbra is sötétek.

Bár augusztusban a cégbíróságok munkarendje miatt jellemzően kevesebb eljárás indult, mint a korábbi hónapokban, az elmúlt öt évben messze idén augusztusban indították a legtöbb felszámolást az építőiparban. A nyolcadik hónapban 237 céget döntöttek be, ami kevesebb ugyan a júliusi 339-nél, ám sokkal, 72-vel több, mint az egy évvel korábbi 165.

Az előző év augusztusához viszonyított növekedési ütem 43,6 százalékos, ami a júliusi stagnáláshoz képest jelentős növekedésnek számít. „Az ágazatban szinte semmi sem változott, sőt az augusztusi szabadságolások után ősszel sajnos komoly esély van a felszámolási eljárások indításának ugrásszerű növekedésére – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A végelszámolások esetében még markánsabban kirajzolódik az ágazat mélyülő válsága. Az uborkaszezonnak számító augusztus hozta ugyanis minden idők nyolcadik legtöbb új eljárását, a feljegyzett 208 végelszámolás 86-tal több, mint 2010 hasonló időszakában volt. Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at – tavaly havonta jellemzően 200 körül alakult a mutató. „A gyors idei növekedés mögött a bíróságok által a mérleg leadásának hiánya miatt indított tömeges kényszer-végelszámolások állnak” – mondta az Opten stratégiai igazgatója. Adataik szerint, amennyiben minden pénzügyi beszámoló leadását elhanyagoló céget eljárás alá vonnak, várhatóan még jó ideig fennmarad a magas végelszámolási arány.

A gyorsuló cégfluktuációt támasztja alá az új vállalkozások száma is, bár a cégalapítási kedv mind az előző hónaphoz, mind tavaly augusztushoz képest csökkent. Idén augusztusban 386 új építőipari céget jegyeztek be, egy évvel korábban 408-at, júliusban pedig 417-et. „Kevéssé valószínű, hogy az építőipari kereslet húzza a cégalapításokat, sokkal inkább a "céghalmozók" folyamatos jelenléte – vélekedik Csorbai.

Hozzáteszi: – Bár a kormányzati szándék egyértelmű az adósságot hátrahagyó cégvezetők felelősségre vonásának terén, a megvalósításig még hosszú az út. Nem hagyhatóak ki a komoly szakmai egyeztetések, csak ezek fényében lehet kialakítani a pontosan szabályozott, hatékony jogszabályi hátteret.” A szakember értékelésével egybecseng a KSH legfrissebb jelentése az ágazatról: eszerint egy év alatt nagyon jelentősen visszaesett mind a kibocsátás, mind pedig a szerződésállomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.