BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a hőtámogatás

Október 1-jén hatályba lépett az a két végrehajtási rendelet, amely a távhőtermelésben és -szolgáltatásban az áramot és hőt egyszerre előállító, úgynevezett kapcsolt termelőknek, illetve a hőszolgáltatóknak adható támogatás mértékét és feltételeit határozza meg.

A végfelhasználó számára a 2011. március 31-én meghatározott távhődíj hatósági árrá vált. Az 50/2011-es rendelet erőműtársaság/távhőszolgáltató páronként felsorolja, hogy adott termelőtől adott szolgáltató évente és megawattonként milyen értékben kötött le hőt, s hogy mekkora az alkalmazható hődíj. Település/erőműtársaság csoportosításban közli azokat a legkisebb hőmennyiségeket is, amelyeket a termelők úgy kötelesek eladni a távhőszolgáltatóknak, hogy villamosenergia-termelés mellett,
azaz kapcsoltan állítják elő. Egy további lista ismerteti az erőműtársaságoktól elvárt minimális hatásfokot, figyelembe véve az alkalmazott technológiát.

Azt, hogy a távhőtermelő megfelel-e azoknak a feltételeknek, amelyek alapján támogatást kaphat, az energiahivatal havonta ellenőrzi a termelő által kötelezően beküldött adatok alapján. Az 51/2011-es rendelet a távhőszolgáltatás támogatását írja le. Azok a szolgáltatók kaphatnak támogatást, amelyek havonta adnak el hőt közszolgáltatásban a lakosságnak vagy közintézményeknek, s ha a hőt olyan termelőtől vették, amely tagja a kapcsolt mérlegkörnek (szervezett áramértékesítési rendszernek).

A támogatás mértéke akár korlátozhatja is a versenyt, ha arra van szükség közszolgáltatási feladatok elvégzéséhez. Támogatás jár a hálózati hőveszteség után is olyan arányban, amilyenben a szolgáltató a lakosságnak adott el árammal kapcsoltan termelt hőt. A rendelet szolgáltatóként felsorolja, mekkora támogatást milyen feltételek mellett kaphatnak. A szabályozás által garantált nyereséget nyereségtényezők rögzítik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.