BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért nem reménykedhetünk olcsóbb üzemanyagban

Az iraki olajminiszter szerint az olajkitermelő országokat összefogó OPEC decemberi ülésén csökkenteni fogja a nyersolaj-kitermelést.

Abdul Karim Luaibi egy tokiói konferencián arról beszélt, hogy a gyengébb kereslet hatására az OPEC vélhetően csökkenti majd a kitermelési mennyiséget. A tárcavezető a Platts tudósítása szerint hozzátette, hogy a 100-120 dolláros hordónkénti olajár ésszerű és elfogadható. Irak egyébként eddig nem vállalat részt az OPEC statisztikákban, mivel az ország jelenleg igyekszik helyrehozni a háború alatt tönkretett olajkitermelését.

A szervezet december 14-én ülésezik Bécsben, ez lesz az első alkalom, hogy a tizenkét tagú OPEC vezetői találkoznak a furcsa kimenetelű júniusi gyűlés óta. Akkor Szaúd-Arábia azt javasolta, hogy a tagok napi 1,5 millió hordóval növeljék kitermelésüket, ezt azonban Irán, Algéria, Angola, Venezuela, Líbia és Ecuador közös erővel elutasította.

A legkeményebb ellenállást a két "héja" tagállam; Venezuela és Irán fejtette ki, de az iráni olajminiszter, Mohamed Aliabadi megnyugtató hangú nyilatkozatot tett közzé, mondván: Irán az OPEC tagja, tehát elfogadja a csoport döntését. Hugo Chavez venezuelai elnök viszont úgy fogalmazott: folytatniuk kell a piac konszolidálását és ezzel párhuzamosan meg kell védeniük a fair árakat is.

Abdalla el-Badri, az OPEC főtitkára egyébként úgy vélte, az OPEC vélhetően fenntartja majd a jelenlegi termelési szintet a következő évben, ha csak "negatív fejlemények" nem jelentkeznek a gazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.