BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína irányítja az Egyesült Államok elleni hackertámadásokat?

Az amerikai cégek ellen az utóbbi időben Kínából érkezett hackertámadások során a tettesek több milliárd dollár értékű adatot loptak el.

Biztonsági szakértők szerint az amerikai cégek és hatóságok ellen intézett legtöbb számítógépes támadás mögött mintegy tizenkét hacker-teamből álló csoport húzódik meg, amelyeket Peking támogat, sőt irányit.

A hackerek a támadásaik során gyakran nyomokat hagynak hátra, amelyek lehetővé teszik nem csupán a teamek, hanem az egyes személyek beazonosítását is. Gyakran az is megállapítható, hogy egy hacker pillanatnyilag hol tartózkodik, és konkrétan kiről van szó - mutattak rá a támadások elemzésébe beavatott  elemzők.

Ennek ellenére csaknem lehetetlen az Egyesült Államok számára, hogy felelősségre vonjon egy hackert  Kínában. Egyrészt ehhez hiányzik a jogi keret, másrészt nagyon nehéz jogilag egyértelműen bebizonyítani, hogy valamely támadást egy meghatározott személy hajtotta végre.

Kína pedig rendre visszautasítja az Egyesült Államok vádjait. Az amerikai iparban pedig közben fokozódik az ingerültség a jelenlegi állapot miatt - jelentette ki James Cartwright, az amerikai tengerészgyalogság volt tábornoka és a számítógépes támadások dolgaiban elismert szakértő.

Szerinte ugyanis jelenleg ugyanis teljesen kockázatmentesek az amerikai berendezések ellen intézett (kínai) számítógépes támadások. Az Egyesült Államoknak többre kell vállalkoznia azért, hogy hozzájáruljon az ilyen támadások elriasztásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.