BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szívesen elmennénk, de nem Szlovákiába

A világ piacvezető állásportáljait tömörítő nemzetközi szervezet, a The Network - melynek a Profession.hu állásportál is tagja - és a holland Intelligence Group 2011-ben ismét elkészítette átfogó felmérését a külföldi munkavállalásról. A júniustól szeptemberig zajló felmérésben 66 ország 162 495 álláskeresőjét kérdezték.

A magyarok vonatkozásában szembetűnő, hogy míg a 66 ország átlaga szerint az emberek külföldi munkavállalási hajlandósága 68 százalék, nálunk 84 százalék vállalna más országban munkát. Az országon belüli elvándorlási kedv egy-egy állás érdekében már nagyjából megegyezik a nemzetközi átlaggal. Nálunk az országon belüli mobilitási hajlandóság aránya 63 százalék a nemzetközi 66 százalékhoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az álláskeresők fele több mint 3 vagy 5 évig vállalna külföldön munkát, és 68 százalék részesíti előnyben a határozott idejű szerződéseket. A külhoni munkavállalás oka pedig egyértelműen a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek.

A legszívesebben ide mennénk dolgozni

USA

Kanada

Ausztria

Németország

Egyesült Királyság

Svédország

Norvégia

Svájc

SpanyolországA tavalyi adatok alapján egyértelmű összefüggés látszott az adott országok GDP-je és a külföldi munkavállalási hajlandóság között: a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok lakosai szívesen veszik a sátorfájukat a jobb élet reményében.

Az első öt ország külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Portugália – 97 százalék, Luxemburg – 94 százalék, Nigéria – 94 százalék, Katar – 91 százalék, Tunézia – 91 százalék. Míg az „utolsó” öt ország külföldi munkavállalási hajlandóság szerint: Litvánia – 52 százalék, Szlovénia – 52 százalék, Kína – 52 százalék, USA – 48 százalék, Lettország – 30 százalék.

Kanada

Ausztria

Németország

Egyesült Királyság

Svédország

Norvégia

Svájc

Spanyolország -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.