BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajba kerülhet a német egészségbiztosítási pénztár

Legkésőbb 2014-ben a német állami egészségpénztár ismét eurómilliárdos veszteséget könyvelnek el, emiatt a biztosítottaknak magasabb hozzájárulást kell fizetniük – írja a Spiegel.

A szektor jelenleg 8,6 milliárd eurónyi pénzügyi tartalékkal rendelkezik, az összeg évek óta nem volt ilyen magas. Ám az egészségügyi alapban jelentkező bőséges többlet már a jövő évben a felével csökkenhet, és 2014-ben pedig már több mint kilenc milliárd eurónyi deficitbe csaphat át, amennyiben a törvényileg előirt likviditási tartalékhoz nem nyúlnak. A McKinsey vállalati tanácsadó cég számításai szerint a biztosítottak havonta átlag 15,50 euró többletet lesznek kénytelenek befizetni - írja a Spiegel.

A fenyegető pénzügyi katasztrófa fő oka egyszerű: a pénztárnál a kiadások sokkal erőteljesebben növekednek, mint a bevételek. A McKinsey számításai szerint az orvosi honoráriumok, gyógyszerek vagy kórházi számlák költségei évente átlag 3,9 százalékkal emelkednek, míg a hozzájárulások összege csak 1,4 százalékkal növekszik.

A McKinsey tanácsadó szervezet kitekintése ellentmond más prognózisoknak, amelyek szerint betegbiztosítás  2012-ben és 2013-ban is magas többleteket kell hogy elérjen. Így például a kieli Institut der Weltwirtschaft (IfW) 2012-re 5,7 milliárd euró összegű többletet számolt ki. A rákövetkező évben - az IfW szerint - a többlet további 1,8 milliárd euró lesz. Az IfW és a McKinsey számításai különbségének legfontosabb oka, hogy a vállalati tanácsadó szervezet a konjunktúra alakulását tekintve pesszimistább, mint a többi elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.