BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Kecskemét a magyar járműipar újabb erődítménye

A Daimler AG a mai napon indította be a termelést az új kecskeméti személyautó gyárában. Így – kevesebb, mint négy évvel a helyszín kiválasztását követően - első ízben gördülnek le Mercedes-Benz személyautók Magyarországon a futószalagról.

Az ünnepélyes megnyitón Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetője, valamint Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét és a hatszáz magyar, illetve német vendéget.

A sajtókonferencián Dieter Zetsche kihangsúlyozta az új gyártóüzem jelentőségét: A gyártás kecskeméti beindításával megkezdődik a Mercedes-Benz offenzívájának második lépcsője a prémium-kompakt-szegmensben. A rastatti és kecskeméti gyárak együttműködésének köszönhetően most már elegendő a kapacitásunk, hogy ki tudjuk elégíteni – részben új – vevőink igényeit a prémium-kompakt-szegmensben.

Ezzel összefüggésben az igazgató bejelentette, hogy az új üzemben gyártják majd a Mercedes-Benz új kompakt-autó generációjának egy további modelljét is, a négyajtós kupét. Az üzem fejlesztése során pedig a dolgozói létszámot a mostani 2500-ról több mint 3000-re növelik.

A B osztály gyártásával kapcsolatban nagyon pozitívak az első tapasztalatok – mondta Frank Klein, Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalat szerint ezt illusztrálja, hogy már most százezer, erre a típusra szóló megrendelést tartanak nyilván. A nemzetközi sajtó kérdésére, miszerint a magyar bérviszonyoknak megfelelően olcsóbb lesz-e az autó, a Mercedes vezetősége úgy válaszolt: a kocsi ára a piaci viszonyokhoz igazodik majd.

Orbán: Jó úton járunk

A kecskeméti Mercedes-gyár megnyitása az utóbbi idők egyik legjelentősebb sikere Magyarországnak a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor az üzem ünnepélyes avatásán úgy fogalmazott: Kecskemét a magyar járműipar újabb erődítménye, amely egy lépéssel közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy Magyarország a világ autóiparának egyik termelési centruma legyen.

Mint mondta, a Mercedes-gyár magyar dolgozói "hozzájárulnak a magyar járműipar szárnyalásához" és a német-magyar gazdasági együttműködés erősítéséhez. Orbán Viktor megítélése szerint a csütörtöki gyáravatás is azt mutatja, "jó úton járunk, (...) és ezen az úton nem egyedül megyünk".


Mint arról beszámoltunk, az autógyár voltaképpen már két hónappal ezelőtt is alkalmas volt a sorozatgyártásra, és január végén már több mint száz itt készült B osztályú Mercedest próbáltak ki a magyar utakon, és az előszériás termelés minőségét tesztelő Daimler-mérnökök több mint elégedettek voltak az eredménnyel.

Miután 2008 júniusában bejelentették a 800 millió eurós beruházás helyszínét és októberben a kormány, valamint a Daimler AG együttműködési megállapodást kötött, 2009 őszén az építkezés is megkezdődött. A kecskeméti gyártócsarnokokban tavaly májusban fejezték be a műszaki berendezések felállítását és szeptembertől kezdődtek a gyártástesztelés különböző fokozatai. A munka során összeszerelték az első tesztautókat, és optimalizálták a teljes gyártóberendezést. A Mercedes-Benz gyár december 1-jén már 2000 embernek adott munkát. Egy évvel korábban még csak 700-an dolgoztak a gyárban, ahol az idén is folytatják a toborzást, hogy elérjék a kitűzött 2500 fős létszámot. A gyár 2012-ben elsősorban a gyártási területekre keres munkatársakat.

Mint mondta, a Mercedes-gyár magyar dolgozói "hozzájárulnak a magyar járműipar szárnyalásához" és a német-magyar gazdasági együttműködés erősítéséhez. Orbán Viktor megítélése szerint a csütörtöki gyáravatás is azt mutatja, "jó úton járunk, (...) és ezen az úton nem egyedül megyünk". Klikk a galériához -->
[enews_gallery id='496518']

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.