BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orvosi tápszereket vonhatnak ki - Több ezer beteg kerülhet bajba

Megszünteti Magyarországon orvosi tápszereinek forgalmazását az Abbott Laboratories. A cég erről levélben értesítette a patikákat és a készítményeket használó kórházakat. Ebben leszögezik: a döntést alapos megfontolás után hozták.

A bejelentés több ezer, mesterséges táplálásra szoruló beteget érinthet, a gyártó az év második felétől fokozatosan vonja ki a termékeket. A tápszerekre szoruló, főként daganatos betegek nem maradnak ellátatlanul, mivel másik négy cég is forgalmaz Magyarországon hasonló termékeket. A gyógyszerpiac szereplőit nem érte meglepetésként a hír. Elemzők szerint számítani lehetett arra, hogy a kormány gyógyszercégeket sújtó lépései ide vezetnek.

A gyógyszergyártók különadóját ez évtől 12-ről 20 százalékra, az orvoslátogatók után fizetendő díjat 5-től 10 millió forintra emelték, közben a cégek 2002 óta nem emelhettek árat, sőt, a tb-támogatásért cserébe mindinkább azok csökkentésére kényszerítették és kényszerítik jelenleg is őket.  A nemzetközi gyógyszergyártók számára fontos a magyarországi jelenlét, de kis piacról van szó: az óriásvállalatok globális gyógyszerforgalmának néhány ezreléke származik hazánkból, viszont ami itt történik, az hatással van a többi, nagyobb piacra is.

Az országok egészségbiztosítói ugyanis – amint erre korábban az Innovatív Gyártók Egyesületének elnöke, Leitner György is felhívta a figyelmet – figyelik egymás lépéseit. Ezért ha Magyarországon egy cég túlságosan leviszi az árakat, akkor azt előbb-utóbb másutt is meg kell lépnie. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének felmérései szerint a tápszerek ára – hasonlóan a gyógyszerekéhez – az EU-n belül Magyarországon a legalacsonyabbak között van, az átlagárak kétszer magasabbak a kontinens más országaiban.

A Világgazdaság úgy tudja, más nagy cégek is fontolgatnak hasonló lépést. Egyesek azt mérlegelik, hogy kivonulnak olyan termékeikkel, amelyek más készítményekkel helyettesíthetők. Mások a társadalombiztosítási támogatásból vonnák ki gyógyszereiket. Ekkor más módon kell biztosítani a gyógyszerek elérhetőségét, mert a termékek akár több százezer forintba is kerülhetnek támogatás nélkül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.