BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúdi olajminiszter: semmi pánik, lesz elég olaj

Ali Al-Naimi hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia és a többi exportőr mindent elkövet annak érdekében, hogy ellensúlyozza az esetleges készlethiányt.

A szaúdi olajminiszter iráni kollégájával egyeztetett nagykövetekkel Kuwaitban. Al-Naimi, aki egyben az OPEC egyik vezető tagállamát is képviseli, kiemelte, hogy Szaúd-Arábia minden vélt vagy valós olajhiányt kész fedezni termelő és finomító kapacitásaival. Az AP megjegyezi, hogy bár Al-Naimi nem tett konkrét utalást az iráni helyzetre, egyértelmű, hogy a közel-keleten esetlegesen kialakuló konfliktus kapcsán csitította a kedélyeket.

Tekintve, hogy az iráni Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ olajtermelésének mintegy ötöde, az iráni háború komoly gondot jelenthet, főleg, mivel az Ahmedinezsád-kormány már fenyegetőzött a szoros lezárásával. Rostam Ghasemi iráni olajminiszter ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: az energiabiztonságot nem lehet az országok belpolitikájába való beavatkozással megteremteni. A tárcavezető egyben megemlítette, hogy az egyoldalú lépések fenyegetik a világ olajellátását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.