BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áttörés a magyar biotechnológiában

Az állati véralvadási rendellenességek gyors, egyszerű és pontos diagnózisát teszi lehetővé a Diagon Kft. magyarországi kutatóbázisán kifejlesztett készülék és a hozzá tartozó reagens, amelyet az arab világ legnagyobb állatgyógyászati vásárán, a dubaji VETme kiállításon mutattak be kedden.

Az elsőként lovakra és tevékre kidolgozott rendszer világviszonylatban is újdonságnak számít, ráadásul a jövőben más állatfajokra, például a fokozottan védett pandára is adaptálható. A fejlesztést többéves hazai kutatómunka előzte meg. „Az állatoknak teljesen más véralvadási paramétereik vannak, mint az embereknek, és eddig nem volt igazán használható állatgyógyászati technológia ezen a téren. Mind ez idáig a humán tesztet alkalmazták az állatok esetében is, majd a kapott eredményből megpróbáltak valamilyen következtetést levonni, amely gyakran nem volt kellően megalapozott” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kern József.

A Diagon ügyvezető igazgatója hozzátette: „a mi termékünk viszont kifejezetten állatgyógyászati teszt, és a különböző állatfajoknál specifikusan alkalmazható. Elsőként lovakra és tevékre dolgoztuk ki a tesztet, utóbbiakhoz az Állatkert nyújtott segítséget. Ezzel egy unikális terméket tudunk bevezetni egy óriási piacra, hiszen az arab világban 35 millió teve, 32 millió ló van, de errefelé jelentős a vadászsólyom, a kecske és a juh szerepe is. Ráadásul ez a termék az egész világon érdeklődésre tarthat számot.” Kern József szerint a véralvadás vizsgálata különösen fontos tenyészállatok esetében, mert csak teljesen egészséges egyedeket érdemes szaporításba fogni.

Alkalmazása szükséges lehet műtétek előtt, és alapvető diagnosztikai eszköz lehet mérgezésgyanús esetekben is. A teszt újdonsága miatt jelenleg a legfontosabb feladat a normál és a patológiás értékek meghatározása állatfajonként, amely a közeljövőben sok mérést igényel. Az ügyvezető igazgató szerint ezért a következő idők feladata lesz a termék bevezetése, a partnerkapcsolatok kiépítése, és a teszt árazása is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.