BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisiklik a kaliforniai szupergyors?

Az Egyesült Államokban politikai, szakmai és lakossági ellenállás is nehezíti a nagysebességű vonatok megjelenését, bár erősödnek a támogatók is. Az áttörést az a kaliforniai projekt jelentheti, amely bár elindult, de még messze nincs sínen.

Nehezen tudnak áttörést elérni a nagysebességű vasút amerikai támogatói. A railjournal.com szerint politikusok, ipari lobbisták és tudósok hatalmas csapatának széles tábora ellenez minden ilyen beruházást, mások csak a közpénzeket féltik a drága infrastruktúrafejlesztésektől, megint mások egyéb közlekedési formákat támogatnak, vagy csak mindent elleneznek, amit az Obama-vezetés támogat. Több helyen ki is siklatták az elnök által szorgalmazott, és 10 milliárd dolláros költségvetési pénzzel buzdított beruházásokat. Néhány tagállam – például Florida – törölte e vasútprojekteket, az azokra szánt szövetségi pénzt pedig visszaküldte Washingtonnak. Épp most farigcsálnak le Kalifornia azon tervéből is, hogy óránként 300 kilométerrel rohanó vonatot közlekedtessen az állam nagy lakosságú központjai között. Egyes aggályok szerint jó, ha annyit megvalósul az ottani álmokból, hogy feljavítják a San Francisco és Los Angeles közötti pályákat úgy, hogy azokon már gyorsabban mehessenek a vonatok. Vannak persze lelkesebb szövetségi tagállamok is. Ezeknek még kevés is volt a felajánlott, 10 milliárd dollár, és együtt 75 milliárdos igénnyel álltak elő.

Egyébként a világ más, nagysebességű vasútja mindegyikéhez sem építettek új pályát, anélkül is sokat le lehetett faragni az utazási időből. Éppen az ilyen, az USA-ban is folyamatban lévő fejlesztésekre hivatkoztak a szövetségi pénzekről lemondó államok is. A két év múlva átadandó, 475 kilométeres Chicago-St. Louis folyosón például az utazási idő egy órával rövidül le annak köszönhetően, hogy a vonatok óránkénti sebességét 127 kilométeresről 177 kilométeresre növelik. Ezzel az utazási idővel már el lehet valamennyit csábítani abból a 35 millió utasból, amelynek ma szinte az egésze a közutat vagy a légi utat használja az érintett útvonalon. Felújítással és fejlesztéssel növelik az északnyugati folyosón a Boston–New York–Washington közötti óránkénti sebességet is 250 kilométeresre.
Mindazonáltal ilyen sebességhez már külön pálya lenne indokolt, ezért a railjournal.com szerint eléggé „ambiciózusnak” mondhatók azok a tervek, hogy e szerelvények a hagyományos gyorsasággal haladó vonatokkal közös rendszerben közlekedjenek. Fordulatot Amerikában az hozhat, ha Kalifornia meg tudja építeni az ország első nagysebességű pályáját, s mindenki számára nyilvánvalóvá válik a projekt sikere.

A lap népességi statisztikával is érvel: 2050-re 100 millióval nő az amerikai lakosok száma, s e többlet utaztatásával pedig aligha birkóznak meg a már ma is túlterhelt repülőterek, autópályák. Sok ország felismerte már, hogy sem közlekedésszervezési, sem környezetvédelmi szempontból nem az újabb autópályák és repterek építése a megoldás, hanem a nagysebességű vasúté. „Miért kell a leggazdagabb ország lakosainak nélkülözniük ezt a vívmányt, amikor kevésbé fejlett országok – például Törökország – polgárai élvezhetik? – kérdezi a railjournal.com.
Élvezik sok más helyen is, például Kínában is. Igaz, ott épp a nagysebességű vonat tavaly nyári súlyos balesete miatt mondtak egyelőre moratóriumot a további fejlesztésekre. Japánban viszont a napokban döntöttek arról, hogy három újabb vonal épülhet a híres, Sinkanzen nagysebességű vasúthoz, körülbelül 38,1 milliárd dollárból. Ott utoljára négy éve hagytak jóvá hasonló bővítést, mégpedig a Hokkaido szigetén tervezett új, 211 kilométeres vonalat, amely a 2035-ig szapporói olimpiára készül el. További fejlesztések is folyamatban vannak: a Sinkanzen vonalát 2015-re hosszabbítják meg Szapporóig, akkortól a két város közötti távolságot 5 óra alatt lehet vonattal megtenni. Három további bővítést 2014-ben, 2022-ben, illetve 2025-ben adnak át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.