BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyíti a gazdák dolgát az EU

Az uniós agrártámogatásban részesülő termelők harmada mentesülhet a közzétételi kötelezettség alól az Európai Bizottság új tervezete szerint.

Újraszabályozta az Európai Bizottság a mezőgazdasági támogatások átláthatóságát. A lépést az tette szükségessé, hogy az Európai Unió Bírósága két éve részlegesen érvénytelenítette az erről szóló uniós szabályozást. A bíróság megítélése szerint az a szabályozás - azzal, ahogyan rendelkezett a kedvezményezettek személyes adatainak közzétételéről - ellentmondott a személyes adatok védelméhez fűződő jognak.

Egyfelől bizonyos összeghatár alatt közzétételi korlátokat állítanak fel az egyéni kedvezményezettek személyes adatait illetően, másfelől részletesebb tájékoztatást várnak el a tagállamoktól abban a tekintetben, hogy milyen jellegű támogatást milyen fajta tevékenységre ítéltek meg. Az adatok közzétételét szigorúan ahhoz kötik, hogy azt elengedhetetlenné tegye az uniós pénzek felhasználása fölötti nyilvános ellenőrzésgyakorlás szempontja.

Számítások szerint a kistermelők olyan köre kerül ki a közzétételi kötelezettség alól, amely a mezőgazdasággal foglalkozók mintegy harminc százalékát testesíti meg, ugyanakkor az EU mezőgazdasági összterületének csupán 3 százalékán gazdálkodik.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.