BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A külföld sem segít - Áramhiány fenyegeti Németországot

Az atomerőművek lekapcsolása után Németország külföldi segítséggel akarta megoldani az úgynevezett energiafordulat okozta problémáit. Ám a szomszédos országokban számos berendezés vagy túlságosan öreg vagy szennyezett, ezért lekapcsolják a hálózatról.

Különösen Franciaországban és Lengyelországban kényszerül a következő években számos fosszilis erőmű lekapcsolására. Az Öko-Institut legfrissebb számításai szerint Németország szomszédos államaiban 2020-ig összesen 32 gigawattnyi erőművi kapacitás tűnik el, ez körülbelül annyi, mint egész Spanyolország jelenlegi fogyasztása, vagyis a külföldi segítségről kénytelen lemondani a német állam. Az FTD szerint a helyzet pikáns, hiszen az atomstoppal kapcsolatos vitában az egyik fő érv éppen az volt, hogy külföldi árambeszerzéssel pótolható a kieső belföldi termelés.

Az európai lekapcsolási hullám mögött mindenekelőtt a levegő tisztaságára vonatkozó európai irányelv húzódik meg. Eszerint a különösen szennyező erőműveket 2015-ig le kell kapcsolni a hálózatról. Németországot ez nem érinti, mert – ellentétében Franciaországgal és Lengyelországgal – az ottani erőműveknek már régóta be kell tartaniuk a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szigorú előírásokat.

Ehhez jönnek még azok az erőművek, amelyek a 70-es években épültek, és amelyeket  2020-ig szintén be kell zárni rossz állapotuk miatt.

Ezen kívül Svájc, Belgium és Franciaország tervezi, hogy addigra szintén lekapcsolja az atomerőműveket. Összességében Németország szomszédainál 2020-ig 24 nagy erőműnek megfelelő áramtermelő kapacitás hiányzik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.