BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előretörhet az iraki olajtermelés

Irak 2020-ra megkétszerezheti olajtermelését, de ehhez évente átlagosan 25 milliárd dolláros befektetést kell végrehajtania. Húsz év múlva a második legnagyobb olajexportőr lehet.

Irak a következő alig egy évtizedben több mint a duplájára növelheti olajtermelését - véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden ismertetett országjelentése.

Irak jelenlegi napi olajtermelése valamivel több mint 3 millió hordó, és az IEA azzal számol, hogy 2020-ra 6,1 millió hordóra, 2035-re pedig napi 8,3 millió hordóra emelkedik. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet előrejelzése szerint közel húsz év múlva Irak a világ második legnagyobb olajexportőrévé válik, amely jelenleg Oroszország.
 
Az IEA hozzátette ugyanakkor: ahhoz, hogy a termelési szint 2020-ra elérje a napi 6 millió hordó körüli szintet, addig évi átlagosan 25 milliárd dollár beruházást kell végrehajtani az olajágazatban. Tavaly erre 9 milliárd dollárt fordítottak Irakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.