Adatlopásért a felhőkig is elmennek a kiberbűnözők

IT-biztonság. Az idén a kibertámadások kiemelt célpontjai a mobileszközökön tárolt adatok lesznek, de a bűnözők várhatóan nem hagyják érintetlenül az új trendek diktálta lehetőségeket, és megpróbálnak hozzájutni a felhőben tárolt értékes üzleti információkhoz is – állapítja meg a Symantec. Tovább növeli a kockázatokat, hogy a cégek egy részénél az alkalmazottak a vállalati hálózatokat sok esetben védelem nélküli mobileszközökön keresztül használják, és olyan adatokkal dolgoznak, amelyeket nemcsak a privát felhőkben tárolnak. Az idén nemcsak a mobileszközökön található adatok megszerzésére irányuló támadások veszélye növekszik, hanem a rosszindulatú szoftverek(malware) is elszaporodhatnak rajtuk, ha a felhasználók szabadon tölthetnek le alkalmazásokat.

A szakértők figyelmeztetnek rá, hogy egyes malware-ek a támadások már ismert módjait alkalmazzák, például az adatlopást az eszközökről. Mások emeltdíjas SMS-eket küldenek az áldozat mobiljáról, amiből a bűnözők profitálnak. A mobilfizetésre is egyre nagyobb arányban alkalmas mobileszközök így egyre komolyabb értéket képviselnek a kiberbűnözők szemében. Emiatt a bűnözők is egyre gyakrabban alkalmaznak majd malware-t a fizetési információk eltérítésére és megszerzésére mindenhol, ahol a mobileszközöket fizetésre használják a tulajdonosaik. Megkönnyíti a bűnözők dolgát, hogy sok felhasználó még nem ismeri elég jól az egyes fizetési rendszereket, így könnyebben félrevezethető.

A biztonsági szakértők szerint 2013-ban is az online csatornákon kell majd a leginkább ébernek lennie a felhasználóknak. A technológiákhoz és az internethez való hozzáférés ugyanis a korábban érintetlen piacokon is megfizethetőbbé vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.