BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
(FromR) Ivanka Trump, advisor to the US president, Alexandre Arnault, Chief Executive of LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Bernard Arnault, CEO of Louis Vuitton Michael Burke and US President Donald Trump visit the new Louis Vuitton factory in Alvarado (40 miles south of Fort Worth), Johnson County, Texas on October 17, 2019. A workshop of the French brand Louis Vuitton will be inaugurated in Texas by Donald Trump, in the presence of Bernard Arnault, CEO of LVMH, who had indicated to the American President in 2017 that he was ready to invest more in the United States. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)

Nehéz visszavinni a feldolgozóipart az Egyesült Államokba

Mindkét elnökjelölt több munkahelyet ígér, de eddig semmi jele, hogy a tervük sikerülni fog.

Joe Biden büszkén hirdeti, hogy elnöksége alatt mennyi feldolgozóipari munkahelyet teremtett az Egyesült Államokban, a két elnökjelölt, Kamala Harris és Donald Trump pedig még nagyobb előrelépéssel kecsegtet, de nagyon nehéz lesz beváltani az ígéreteiket.

(FromR) Ivanka Trump, advisor to the US president, Alexandre Arnault, Chief Executive of LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Bernard Arnault, CEO of Louis Vuitton Michael Burke and US President Donald Trump visit the new Louis Vuitton factory in Alvarado (40 miles south of Fort Worth), Johnson County, Texas on October 17, 2019. A workshop of the French brand Louis Vuitton will be inaugurated in Texas by Donald Trump, in the presence of Bernard Arnault, CEO of LVMH, who had indicated to the American President in 2017 that he was ready to invest more in the United States. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Doland Trump még több munkahelyet akar az Egyesült Államokba vinni / Fotó: AFP

A jelenlegi ciklusban valóban irgalmatlan pénzeket öltek az amerikai feldolgozóiparba, elég arra emlékeztetni, hogy 52 milliárd dollárral támogatták a csipgyártást, és 1200 milliárd dolláros forrást tartalmaz a kongresszus által elfogadott infrastruktúra-fejlesztési terv – emlékeztetett elemzésében a CNN. (Egy dollár 356,3 forint.)

Beindultak a magánbefektetések is, és ez elég is volt ahhoz, hogy a világ legnagyobb gazdasága talpra álljon a koronavírus-válságból, messze azonban még az út vége – ha elérhetőek egyáltalán a kitűzött célok.

Alig nőtt a foglalkoztatottak száma

A munkaügyi minisztérium legfrissebb, augusztusi adatai szerint 

a feldolgozóiparban foglalkoztatottak száma mindössze 1,2 százalékkal magasabb, mint 2020 februárjában volt,

és az év első nyolc hónapjából négyben csökkent az álláshelyek száma.

Az ágazat ugyanis egy sor problémával küzd, amelyek közül a legsúlyosabb az alacsony kereslet és a magas kamatok. Ez kivárásra készteti a gyártó cégeket, de aggasztó jel lehet az iparág jövője szempontjából is.

„A csökkenő megrendelések és a növekvő készletek kombinációja a másfél éve látott legborúsabb képest festi a termelési tendenciákról, és az egyik legaggasztóbb jelzés a globális pénzügyi válság óta” – figyelmeztetett Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető üzleti közgazdásza.

The first Boeing 737 MAX 9 airplane is pictured during its rollout for media at the Boeing factory in Renton, Washington on March 7, 2017. (Photo by Jason Redmond / AFP)
A Boeingnek megvannak a saját külön bajai / Fotó: AFP

Hiába kaptak ugyanis a gyártók az elmúlt években erőteljes támogatást, nem fognak különösebben sietni a munkaerő-felvétel felgyorsításával vagy a termelés felfuttatásával, ha a kereslet kilátásai bizonytalanok. Ráadásul sok gyártó ideges a közelgő amerikai elnökválasztás és a kamatlábak sorsa miatt is, így jegelik a munkaerő-felvételi terveket.

Ismét nőnek az árak

A gyártók továbbra is küzdenek a tartós árnyomással, amely az S&P Global szerint „tavaly április óta a leggyorsabb ütemben erősödik”. Az emelkedő költségek pedig vagy rontják a munkáltatók eredményét, vagy áthárítják azokat a fogyasztókra, szinten tartva az inflációt.

A feldolgozóipar egyes ágazatainak megvannak a saját egyedi problémái is,

az ország legnagyobb exportőre, a Boeing például egyre mélyebb pénzügyi gödörbe zuhan, az autógyártóknak pedig kemény versenyben kell helytállniuk a kínaiakkal szemben, amelyek elárasztják a világpiacot elektromos járműveikkel. 

Nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a munkaerő továbbra is olcsóbb sok más országban, mint az Egyesült Államokban, ahol szinte új életre keltek a szakszervezetek, és sikeresen érvényesítik is a követeléseiket. Konkrétan a csipiparban pedig komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya is.

US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris poses during the 'Unite for America' live streaming rally in Farmington Hills, Michigan, on September 19, 2024. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Kamala Harris is ígérget, kérdés, mit képes belőle megvalósítani / Fotó: AFP

Nem reménytelen teljesen a helyzet

Vannak azonban pozitív jelek is. A Federal Reserve több mint négy év után elkezdte radikálisan csökkenteni a kamatlábakat és további vágásokat ígér még az idén, ami nagy könnyebbséget jelent majd minden méretű amerikai vállalatnak a legkisebbtől a legnagyobbig.

A cégek ugyanis hitelből működnek az Egyesült Államokban az alapítás percétől kezdve. Az alacsonyabb kamatok azonban nem csupán a költségeket csökkenti, hanem felpörgethetik a fogyasztói keresletet is, vagy legalábbis megmenthetik a gazdaságot attól, hogy recesszióba zuhanjon.

A szakértők is értetlenül állnak azonban azelőtt, hogy semmi jele a gyártás bármiféle fellendülésének.

„Feláll vajon ismét a gazdasági dominó, ahogy a Federal Reserve irányadó rátája visszatér a semleges szintre? Nem vagyunk benne biztosak” – írta eheti jegyzetében Lauren Goodwin, a New York Life Investments közgazdásza és vezető piaci stratégája. „A feldolgozóipar már több mint 20 hónapja zsugorodik, annak ellenére, hogy következetes építkezés folyik a félvezető-ellátási láncba történő beruházások terén” – emlékeztetett.

Bár „a fékeket lazító Federal Reserve segíthet abban, hogy a gazdasági ciklus tovább tartson, nem egyértelmű, hogy a gazdasági aktivitás javulni fog” – tette hozzá.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.