BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
javier milei argentin

Nem vált be a sokkterápia: az argentin lakosság fele szegénysorba süllyedt

Javier Milei sokkterápiája egyre jobban fáj az embereknek. Az argentin szegénységi ráta közel két évtized után újra 50 százalék fölé emelkedett, az ellenzék pedig a kormány megszorító intézkedéseit okolja.

Az argentin szegénység ráta 52,9 százalékra emelkedett, sok szempontból a kormány megszorító programja miatt, amely komoly problémát jelenthet az egyre népszerűtlenebb Javier Milei elnöknek.

javier milei argentin
Milei argentin sokkterápiája a fél országot szegénységbe taszította / Fotó: AFP

A nemzeti statisztikai hivatal által csütörtökön közzétett arány két évtizede a legrosszabb, és 11,2 százalékponttal magasabb, mint 2023 második felében, amikor 41,7 százalék volt.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy év alatt 3,4 millió argentin jutott szegénysorba.

Az ellenzék szerint ezt a decemberben hivatalba lépett Milei okozta, aki az elnöki pozíció megszerzése után azonnal csökkenteni kezdte az állami kiadásokat, hogy megálljt parancsoljon az inflációnak, amely áprilisban közel 300 százalékon tetőzött.

A történelmi mértékű pénzromlás kiszívta a háztartások vásárlóerejét, a kormány intézkedései azonban tovább tetőzték a lakosság gondjait. Milei hatalomra kerülése óta ugyanis:

A kormány így hiába küzd azért, hogy kihúzza az országot a mély recesszióból, ha a fogyasztói kiadások összeomlása, valamint az ipari tevékenység és az építőipar visszaesése miatt megbuktatja őket a lakosság.

A peronista ellenzék minket okol a problémákért, amikor a kormány csak az általuk bedöntött gazdaság romjain próbálja újjáépíteni Argentínát. Az ő hibájuk, hogy az ország fele elszegényedett 

– nyilatkozta Milei szóvivője, Manuel Adorni csütörtökön a Finacial Timesnak, leszögezve, hogy a megszorító programok nélkül az argentin gazdaságnak most hiperinflációval kellene szembenéznie.

Az elnök gazdasági kudarca azonban veszedelmes fegyvert adott az korábban évtizedekig kormányzó ellenzék kezébe, akik most országos kampányokkal próbálják a közvéleményt Milei ellen hangolni – aki nagyrészt épp azzal jutott hatalomra, hogy az előző kormányok gazdasági programjait kritizálta.

Elbukhat az argentin elnök

Bár Milei a választási kampánya során kijelentette, hogy győzelme esetén brutális megszorításokat fog bevezetni, hogy „megmentse hazáját”, szavazói látszólag kezdenek megfeledkezni erről, vagy a vártnál keserűbbnek tartják a pirulát.

Argentínát sokkolták az új elnök első gazdasági intézkedései, az emberek utcára vonultak – videó

Milei berántotta a láncfűrészét és elnöksége első két hetében jelentősen megvágta Argentína eddigi gazdasági szabályait . A peso leértékelése után elkezdte csökkenteni az üzemanyag- és közlekedési támogatásokat, megszüntette az export korlátozásokat és eltörölte a bányászati és ipari szabályokat.

Az elmúlt hetek felmérései azt mutatják, hogy Milei népszerűsége, amely a tavaly novemberi választásokon aratott győzelme óta megbízhatóan 50 százalék körül mozgott,  zuhanni kezdett:

  • A Torcuato Di Tella Egyetem által összeállított, a kormányba vetett bizalmat mérő index szeptemberben 14,7 százalékkal csökkent, ami messze a legnagyobb ingadozás idén;
  • a Poliarquía közvélemény-kutató intézet szerint a Mileit pozitívan értékelő argentinok aránya augusztus és szeptember között 7 százalékponttal, 40 százalékra csökkent;
    Cristian Buttié, a CB Consultora elemző cég igazgatója pedig elmondta, hogy az ő számaik szerint Milei támogatottsága 4,2 százalékkal, 46,4 százalékra csökkent szeptemberben.

A dolgozó átlagemberek és a fiatalok imádták az elnököt. Az ígéreteket azonban nem lehet megenni, és a lakosság egyre türelmetlenebb a gazdaság megmentésével kapcsolatban 

– mondta Buttié. Legalább 136 ezer munkahely szűnt meg Milei hivatalba lépése óta, és szakértők szerint a veszteségek még nagyobbak lehetnek az ország hatalmas fekete- és szürkepiaci szektorában.

Egyes területeken azonban már most is érezhetőek az elnök által „gazdasági sokkterápiának” keresztelt program hatásai. Ilyen például az ingatlanpiac, amely a lakbérkorlátozások feloldása miatt felébredt az évek óta tartó kómájából.

A lakbérszabályozás eltörlése miatt virágzik az argentin ingatlanpiac

Milei sokkterápiája kifizetődni látszik. Az argentin ingatlanpiacon elkezdtek megjelenni az alacsonyabb bérleti díjak, bár a szektor újjáéledésére még várni kell néhány hónapot.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.