BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Havazás: Késnek a vonatok, árokban a buszok, több út járhatatlan

A szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, ugyanakkor a nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés - közölte a Mávinform csütörtök délelőtt.

A hóborította területeken a több ezer váltót folyamatosan tisztítja a MÁV. Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén a szerelvények menetszele által visszahordott csapadék miatt, több vonalon váltóállítási probléma nehezíti a közlekedést. A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A GYSEV vonalain két Budapestre tartó távolsági vonat - műszaki ok miatt - nagyobb késéssel közlekedik.

A Mávinform az felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

Korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon több útszakaszon lelassult a közlekedés. Az ország többi részén általában vizesek, nedvesek az utak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell majd számítani.

Északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtök reggel az MTI érdeklődésére. Rázó László elmondta, hogy műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, mintegy másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.


Újabb vasúti dolgozók álltak külső szolgálatba a vasúti pálya mentén a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon és Budapest térségében, így már csaknem ötszázan dolgoznak a váltók és a peronok tisztításán - közölte a Mávinform csütörtökön kora délután, kiemelve, hogy a folyamatos vasúti közlekedés továbbra is biztosított.

Hozzátették: ha szükséges újabb, más munkakörben dolgozó kollégákat (például váltókezelőket, tolatásvezetőket) is átvezényel a vasúttársaság. A hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

Nehezen járható utak Veszprém megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 67 munkagéppel végzi a hóeltakarítást Veszprém megyében, de a folyamatos munka ellenére több útszakasz nehezen járható - közölte a társaság szóvivője csütörtök. Pécsi Norbert Sándor azt kéri, hogy nehézgépjárművel, főként nyerges vontatóval ne induljanak útnak a megyében, délutánra erős hóátfúvások várhatók.

A szóvivő elmondta, hogy a megyében délelőtt tíz órára átlagosan 20 centiméter hó esett, az intenzív havazás jelenleg is tart. Közlése szerint a folyamatos munka ellenére az általuk üzemeltetett útszakaszok egyelőre nehezen járhatóak a tehergépjárművekkel közlekedők számára.

Délután az erős széllökések következtében hóátfúvások várhatóak, ami jelentős fennakadást okozhat a közlekedésben - tette hozzá a szóvivő.

Feloldották a műszaki mentés miatt elrendelt útzárat a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán, az útgyűrűn, a csatári elágazónál viszont lezárták az utat a havazás miatt a kamionok elől - tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gaál Csaba elmondta, hogy az útgyűrű havas útján, ahol korábban egy kamion csúszott meg, ismét lehet közlekedni. Lezárták viszont a Veszprém-Csatár-hegyi elágazónál lévő szakaszt az ott bajba került kamionok műszaki mentése idejére; a forgalmat rendőrök irányítják.

Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Veszprém-Csatár-hegyi elágazó és a Veszprém-Tapolca elágazó között hat kamion mentésén dolgoznak a tűzoltók a 8-as úton.

Több autóbusz árokba csúszott Vas megyében

A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott Vas megyében, a menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti - közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgatója.

Pathy Tivadar elmondta, hogy a kora reggeli órákban még mindössze öt percet késtek a járatok, az időjárási helyzet romlásával később 30-40 perces késések is előfordulnak a menetrendhez képest.

Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni - közölte az üzemigazgató.

Az elakadt tömegközlekedési járműveket a katasztrófavédelem segítségével, illetve helyi erők támogatásával, traktorokkal, autómentőkkel szabadították, szabadítják ki - fűzte hozzá Pathy Tivadar.

Acsádon egy, az úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.

Útzár az M1-esen

A havas úton megcsúszott, keresztbe fordult kamionok akadályozzák a forgalmat a 84-es út egy szakaszán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök délelőtt. Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint Nagycenk és Sopronkövesd között csak fél pályán, váltakozó forgalom mellett lehet közlekedni.

Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalát Mosonmagyaróvárnál csütörtök reggel - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese.

BKK: Zavartalan a közlekedés

„A BKK és a BKV minden szükséges előkészületet megtett, megerősítettük a forgalomfelügyeleti diszpécserszolgálatot, a váltók működőképessége érdekében a pályaszolgálatot, megrendeltük a megállók takarítását” – közölte Facebook oldalán a BKK. Hozzátették, bíznak benne, hogy nem okoz fennakadást a hó, és egyelőre zavartalan a forgalom Budapesten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.