BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak álom a vízumkönnyítés?

Évek óta megoldatlan probléma, hogy a magyar konzulátusokon csak nagyon nehezen, lassan tudnak vízumot szerezni a távoli országokból érkező vendégek.

„Egy 125 tagú egyiptomi csoportunk már beadta a kérelmet, de ma tudták meg, hogy a csoport március 15-i érkezése előtt nem tudják kiadni a vízumot. Nem értjük, miért kell ennyi idő” – mondta lapunknak Vassilis Paskos. A Mondial Utazási kft. ügyvezető igazgató hozzátette: sok csoport már nem is kér Budapestet, viszont a cég Zell am Seei (Ausztria) irodája gyakorlatilag belőlük él, és a prágai irodába is át kellet küldeniük néhány olyan kérést, ami eredetileg hozzájuk érkezett, mert megint csak nincs vízum. „Ma jött be egy 30 fős libanoni lekérésünk májusra, már most félünk a vízumtól” – hangsúlyozta Vassilis Paskos. Hasonló problémákkal küzdenek az Öböl térség, India és Törökország beutazói is. Az EU-nak amúgy közös vízumpolitikája működik, fő céljuk a migráció megakadályozása, de ez a valódi turisták, köztük számos üzletember számára jelent elriasztó tényezőt.

Orbán Viktor miniszterelnök célként jelölte meg Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök keddi magyarországi hivatalos látogatása során, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba, amely – Horvátország után – a második leglátogatottabb turisztikai célpont.

„A jövőben lépéseket tesznek azért, hogy üzletemberek, egyetemi hallgatók, művészek, sportolók és kutatók utazása egyszerűbb legyen a két ország között” – fogalmazott a török miniszterelnök.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég arról beszélt, hogy komoly lehetőségek vannak Oroszország és Európai Unió stratégiai partnerségében. Moszkva külpolitikai törekvéseinek középpontjában a vízummentesség elérése áll. Az orosz külügyi vezető közölte, hogy valamennyi technikai és jogi kérdést megoldottak, már csak a politikai döntés hiányzik.

Örményország már vízummentességet biztosít az EU- és a schengeni övezet tagállamainak állampolgárai számára, így a magyarok is vízum nélkül utazhatnak az országba. Január 1-jétől pedig 72 órás vízummentes tartózkodást léptetett életbe Peking és Sanghaj 45 ország, köztük Magyarország állampolgárai számára. Az intézkedéstől a turizmus fellendülését várják a kínai hatóságok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.