BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÉFOSZ: nem vált be a chipsadó

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint nem változott érdemben a magyar lakosság só- és cukorfogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására, míg az érintett ágazatok vesztesége jelentősen emelkedett. A szervezet titkára szerint az adót pozitívnak tartó OÉTI-felmérés módszertana is megkérdőjelezhető.

Az ÉFOSZ csütörtöki közleményében annak kapcsán hívja fel erre a figyelmet, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) közös hatásvizsgálata szerint csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek fogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására.

„Nem cáfoljuk, hogy a népegészségügyi termékadó hatására csökkent az érintett termékek fogyasztása, de több módszertani hiba miatt is úgy gondoljuk, hogy az OÉTI felméréséből nem lehet a közzétett következtetéseket levonni” – nyilatkozta a vg.hu-nak Suöllősi Réka. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára hozzátette: „ennek oka részben az, hogy az élelmiszerek fogyasztása minden termék tekintetében csökkent, hiszen a neta bevezetésével egyidőben emelték az áfát 25-ről 27 százalékra. Ha minden termék fogyasztása csökkent, akkor nem lehet kimondani, hogy a neta bevezetése áll emögött.”

A titkár kifejtette: „A termékek keresletének csökkenéséből kiszámoltuk, hogy mennyit csökkent a só- és cukorbevitel, és ez a lakosság teljes só- és cukorfogyasztásához hogy aránylik. Azt találtuk, hogy minimális mértékű csökkenésről van szó, a sós ropogtatnivalók esetében az így kiesett sómennnyiség mindössze 0,1 százalékot tesz ki, és míg a levesporok, ételízesítők forgalma 12,5 százalékot esett, a kiesett sómennyiség ebben a termékkörben mindössze 0,7 százalék. A magyar lakosság nem ezekből a termékekből, hanem az otthon főzött ételekből viszi be a legtöbb sót” – tette hozzá Szöllősi Réka.

A titkár szerint az is „nagyon zavaró”, hogy a felmérés azt állította, hogy az élelmiszeripar eredményei nőttek, holott ennek az ellenkezője az igaz. „Az édességgyártók mérleg szerinti eredménye egymilliárd forinttal, az ételízesítőket gyártó cégeké pedig 0,8 milliárd forinttal csökkent, jelentős részben a neta hatására” – fogalmazott Szöllősi Réka, aki szerint az adó elsősorban a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtotta leginkább. Megjegyezte: „a felméréshez ötszáz vállalkozást kérdeztek meg, ebből mindössze 35 válaszolt, mi, akik az élelmiszeripari szereplők döntő részét lefedjük, nem is tudtunk a felmérésről. Nagyon nagy hibának tartom, hogy egy kormányzati portálra ilyen kikerülhet” – tette hozzá az ÉFOSZ titkára.

Szöllősi Réka elmondta: az ÉFOSZ kezdeményezi, hogy „komolyan számolják ki, az adóbevételek mellett mennyit veszített a költségvetés azzal, hogy a fogyasztás csökkenése miatt csökkent az áfabevétel, beruházások maradtak el, és dolgozókat bocsátottak el.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.