BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiábrándultak a Microsoft befektetői, a kutyának sem kellenek a tabletek

Hiába növelte közel 30 százalékkal adózott eredményét a júniusban zárult üzleti évben a Microsoft, a befektetők nem voltak elégedettek a szoftvergyártó teljesítményével. A háttérben a tablet-piaci kísérletének finoman szólva is visszafogott eredménye áll, ami miatt 900 millió dolláros leírásra kényszerült.

A júniusban zárult üzleti évben 77,85 milliárd dolláros bevételt ért el a Microsoft, ez 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Lényegesen kedvezőbben alakult mind az üzleti, mind az adózott eredmény. A társaság üzleti eredménye 26,76 milliárd dollár volt, ami ötmilliárd dollárral több, mint az előző üzleti évben. A cég profitja pedig 29 százalékkal tudott nőni, elérve a 21,86 milliárd dollárt.

Bár a legtöbb vállalatnál ilyen adatok hallatán valószínűleg rendkívül elégedettek lennének a befektetők, a Microsoft esetében nem ez volt a helyzet. A tőzsdezárást követő kereskedés során 5 százalékkal csökkent a vállalat papírjainak értéke, igaz előtte 5 éves csúcson álltak a Microsoft részvények.

A visszafogott befektetői fogadtatás kapcsán két tényezőt érdemes kiemelni. Egyrészt a vállalat szoftverértékesítésében meghatározó szerepet játszó személyi számítógép piac komoly válságban van, a múlt évben is tíz százalék feletti csökkenést szenvedett el, ami az idén sem állt meg, a második negyedévben például 11 százalékkal kevesebb pc-t adtak el világszerte, mint egy évvel korábban.

De nem használ a társaság hírnevének és üzleti megítélésének a táblagép piacon nyújtott gyenge teljesítménye sem. A Surface nevű tablet ugyanis – legalábbis egyelőre – finoman szólva sem nevezhető sikertörténetnek. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a Surface RT jelzésű készülékekből megmaradó raktárkészlet miatt a Microsoft 900 millió dolláros leírásra kényszerült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.