BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenkilenc új hely az Unesco világörökség listáján

Az UNESCO illetékes bizottsága júniusi ülésének döntése alapján 19 új tagja lett a világörökségi listának. Védetté nyilvánították például a németországi Wilhemshöhe parkot, amelynek legmagasabb pontján az óriási Hercules szobor magasodik. A monumentális vízesést még 1689-ben Károly Hessen-Kasseli herceg kezdte építtetni. A tavat körülvevő romantikus kertet Károly unokája építette.

A világörökség része lett Toszkánában a Medici villák és kertek. A Medici család a 15. és 17. század között 12 gyönyörű villát és két kertet építtetett. Formájukban és funkciójukban egyaránt újdonságnak számítottak ezek a hercegi rezidenciák, amelyek a gazdag firenzeiek akkor jellegzetes vidéki házaitól és a főúri kastélyoktól egyaránt elütöttek.

Immár Fidzsi és Katar is büszkélkedhet világörökségre méltó látványossággal. Fidzsin a sziget első gyarmati fővárosa, Levuka történelmi kikötővárosa, Katarban pedig az Al Zubarah régészeti terület került fel a listára. Utóbbi a 18. században virágzó kereskedelmi és gyöngyhalászati központ volt – a sivatag homokja őrizte meg a város maradványait: palotákat, mecseteket, védfalakat, csatornákat és temetőket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.