BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázódott az izraeli vendégéjszakák száma

Budapest nehezen közelíthető meg az Egyesült Államok irányából, júniusban mégis rekord számú amerikai turista érkezett.

Hónapok óta az izraeli beutazó piac fejlődik a legdinamikusabban, amihez a KSH adatai szerint júniusban az Amerikai Egyesült Államok csatlakozott. Az Izraelből érkező turisták fél év alatt 101 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk, ami 85 százalékos növekedést jelent, így várhatóan a tavalyi 178 ezres összesített adat is emelkedni fog.

Az pedig eddig még soha nem fordult elő, hogy az Egyesült Államok végezzen a második helyen, most a 25 százalékos növekedéssel elért 65 ezer vendégéjszaka kicsivel meghaladja az Egyesült Királyságból érkező turisták által Magyarországon eltöltött időt. Ez a szám még a 2011-es nyári adatokat is meghaladja, pedig akkor még az American Airlines gépei napi szinten repkedtek Budapest és New York között. Az amerikai légitársaság azóta kivonult a magyar fővárosból, mert a Malév nélkül nem tudta volna átszálló utasokkal megtölteni a gépeket.

„Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb küldőpiaca, Magyarország 8. legfontosabb turisztikai beutaztató piaca. A családosok július–augusztus hónapban utaznak leginkább, ezenkívül nincsen kifejezetten meghatározó utazási szezon az Egyesült Államokban. Az USA-ban – elsősorban a nagyvállalatoknál – minimálisra csökkentették a kivehető szabadság mennyiségét, hivatalosan összesen 15 nap áll rendelkezésükre” – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. taktikai tervében. Az amerikai turisták egy főre jutó költése jóval meghaladja az európai turisták szokásait. Jelenleg számukra Magyarország az európai történelmi körút egy állomása. Kiemelkedő szerepe van a dunai hajózásnak, így Budapestnek, mert a város rendkívül népszerű célállomása az európai folyami hajóutaknak.

Többnyire az idősebb és tehetősebb korosztály szeret utazni. „Magyarország megközelíthetősége nehézkes, az Egyesült Államok belső nagyvárosaiból csak többszöri légi átszállással lehetséges, és így gyakran hátrányba kerülünk versenytársainkkal szemben (Bécs, Prága, Varsó, Barcelona), melyek megközelíthetősége sokkal egyszerűbb” – fogalmaz a turisztikai marketingcég.

Az izraeli piac fejlődése pedig a Wizz Air-nek köszönhető, ugyanis a Malév tavaly februári csődjétől Tel-Avivba csak az El Al légitársasággal lehetett közvetlenül repülni Budapestről, decembertől azonban a magyar gyökerű fapados légitársaság kapta meg a repülési jogokat. A verseny pedig levitte az árakat. „Az izraeli és magyar utasok korábban éveken át arra kényszerültek, hogy drágán vásároljanak repülőjegyet. Annak érdekében, hogy kielégítsük az alacsony áraink iránti magas keresletet, a 2013-as csúcsszezonban napi rendszerességgel indítjuk gépeinket Budapest és Tel-Aviv között” – magyarázta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

A társaságnak annyira sikeres lett az izraeli piac, hogy a litvániai Vilniusból és a lengyelországi Katowicéből október végén, míg Kolozsvárról november végén indul el a tel-avivi járat. „Az ország speciális földrajzi-politikai helyzete következtében hazánk a lehetséges desztinációk között közeli országnak számít, ennek köszönhetően Budapest a hangsúlyosabb termékek között szerepel. A piac igényeit figyelemben véve kiemelt hangsúlyt kapnak még a zsidó vallási örökségek miatti utazások is” – áll a Magyar Turizmus Zrt. taktikai tervében.

Sokat érnek a Malév-jogok

"Nem meglepő, hogy tele vannak az izraeli járatok, ezért mondtuk korábban, hogy égetően fontos gazdasági kérdés a Malév repülési jogainak mielőbbi kiosztása” – mondta lapunknak Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy a Wizz Air a reptér számára szintén nagyon fontos átszálló utasokat is hoz. Az amerikai turistáknak pedig szerinte nem jelent problémát, hogy Londonban vagy Amszterdamban át kell szállniuk. Korábban az American és a Delta légitáraság mintegy 20 százalék tranzitutast hozott, akik a Malév járataival utaztak tovább Erdélybe vagy Izraelbe rokonlátogatásra.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.