BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mínuszban a két orosz acélóriás

Veszteséges volt az év első felében az orosz Jevraz és a Szeversztal aéclipari csoport is. A piac legfeljebb rövidtávon ígér nekik enyhülést, az acélárak pangása még eltarthat egy ideig.

A legnagyobb oroszországi acéltermelő, a Jevraz 122 millió dolláros veszteséget szenvedett el az év első felében a Reuters tudósítása szerint.

Az elemzők nagyjából erre is számítottak az alacsony acélárak ismeretében. A társaság vesztesége 165 százalékkal nagyobb, mint 2012 első félévében volt, mindazonáltal részvényárfolyamai 5 százalékkal erősödtek a hírre, hogy az EBITDA-ja a vártnál 12 százaléknál jobb volt: 939 millió dollárt tett ki.

A Jevraz mellett világszerte sok más vas- és acélgyártó is bajban van. A fő ok az, hogy a kínai gazdasági növekedés lassulása, és az európai adósságválság miatt csökken az építőipari és az ipari termelés, ez pedig lejjebb kényszeríti az acélárakat. A társaság közleménye szerint az év második felében is kihívásos marad a nemzetközi acélpiac, a globális kapacitások kihasználtsága továbbra is 75 százalék körül alakul. A Chelsea futballklubot is ellenőrző Roman Abramovics kezében lévő Jevraz árbevétele az első hat hónapban 3 százalékkal 7,4 milliárd dollárra csökkent. 2012 első felében a cég még fizetett évközi osztalékot, most viszont az igazgatósága azt javasolta a közgyűlésnek, hogy ne fizessenek.

Egy másik orosz acélóriás, a Szeversztal első féléves árbevétele 8,9 százalékkal 6,7 milliárd dollárra esett az előző év azonos időszakához képest. EBITDA-ja 27 százalékkal 909 millió dollárra gyengült, ezen beül azonban a második negyedéves számok jobbak voltak, mint az első negyedévesek. A cég rossz üzleti környezet dacára is javítani tudott eredményességén, mégpedig már az egymást követő, második negyedévben, és minden üzletágában. Az értékesített acél mennyiségét növelte, a költségeit pedig jobban vissza tudta fogni annál, mint amennyivel estek az acélárak, erről Alekszej Mordasov vezérigazgató nyilatkozott cége jelentésében. A társaság adózott eredménye az eslő negyedévben 44 millió dollár volt, a másodikban mínusz 44 millió dollár. Az árfolyamveszteség féléves szinten is mínuszban tartotta a céget.

Mordasov az év harmadik negyedévében erős oroszrszági és amerikai keresletre számít, enyhén emelkedő árakkal. Az európai piacot szűkre várja, a kínai kereslettel szemben az ottani túlkínálat áll. A rövid távon jobb kilátások ellenére tehát a közép- és hosszú távon a Szeversztal is bizonytalannak ítéli a kilátásokat.

Az elemzők szerint mindkét társaság jobban szerepelt az első hat hónapban a vártnál. A Jevraz 48, a Szeversztal 52 százalékkal mutatott fel jobb EBITDA-t az előrejelzettnél, mutatott rá Vlagyimir Dorogov, az Alfa-Bank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.