BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy meglepetés a Microsofttól: megugrott a profit

Az előzetes elemzői várakozásokat túlszárnyaló bevételről és nyereségről számolt be a Microsoft a szeptemberben zárult első üzlet negyedévére vonatkozóan. A szoftvergyártó forgalma 16 százalékkal, míg profitja 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szeptemberben zárult első üzleti negyedévében 18,5 milliárd dolláros bevételt ért el a Microsoft, ez 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vállalat nyeresége még nagyobb mértékben bővült, az 5,2 milliárd dolláros – részvényenként 62 centes - profit 17 százalékos erősödést jelentett 2012. hasonló időszakához képest. Az elemzők előzetesen 17,8 milliárd dollár körüli bevételt vártak, míg a profitot részvényenként 54 cent környékén prognosztizálták.

A kedvezőbb eredmények éreztették hatásukat a befektetők hangulatán is, a társaság papírjainak értéke a zárás utáni kereskedés során több mint 5 százalékkal drágultak.

A Microsoft főként az Office szoftvereknek köszönhette a július-szeptemberi időszak jó eredményeit, amelyek iránt az üzleti szektorból nagy volt a kereslet. A társaság szolgáltatási és szoftver üzletága teljesített jobban, miközben a hardver divízió továbbra is nehézségekkel küzd.

A vártnál lényegesen jobb eredmények azt jelzik, hogy egyelőre sikeres az átalakulási stratégia, és hogy Steve Ballmer, jelenlegi vezérigazgató augusztusi bejelentése, mely szerint távozik pozíciójából nem gyengítette a céget. Az utódjáról egyébként még most sem lehet bővebbet tudni, mindössze azt közölték, hogy a társaság igazgatósága keresi a megfelelő személyt. A potenciális jelöltek között van a Nokia vezetője, Stephen Elop, aki a finn cég mobilüzletágával együtt átkerül a Microsofthoz.

Az elemzők az október-decemberi időszakra 22,9 milliárd dolláros bevételt várnak a cégtől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.