Magyarországon a pulykahúsexport jelentős részét a friss darabolt pulykahús teszi ki, amely közel 10 százalékkal bővült 2013 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A friss csont nélküli pulykadarabok exportja 10 százalékkal csökkent, míg a pulyka felsőcombé 72 százalékkal nőtt, a fagyasztott pulykatermékek kereskedelme mérséklődött a vizsgált időszakban. A pulykahús külkereskedelmének egyenlege pozitív volt 2013 első félévében.
"A helyzet valóban az, hogy míg az olcsóbb pulykahúst behozzák az országba, a drágább kimegy. Ennek oka döntően az, hogy idehaza csak korlátozottabb kereslet van a legdrágáb termékekre, ezért az export fokozása részben kényszerpálya is a hazai ágazati szereplőknek” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Erdélyi István. A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak hozzátette: a behozott olcsób húsrészeket itthon közvetlenül értékesítik, vagy bedolgozzák különféle húskészítményekbe. A friss pulykahús esetében az értékesebb részek jellemzően Magyarországról kerülnek más európai országokba.
A hazai pulyka legjelentősebb vevője Ausztria és Olaszország, de a magyar termelők jelentős mennyiséget exportálnak Spanyolországba, Romániába, Szlovákiába és Csehországba is. A kivitel jelentős részét alkotja a frissáru, de számos nyugat-európai gyártó vásárolja a magyar pulykát alapanyagként, amelyet húskészítményekhez használ fel. Ezzel a bonyolult, és számos követelményhez, így például állategészségügyi, higiéniás, környezetvédelmi előíráshoz kötött élőállat-neveléssel nem kell foglalkozniuk.
Erdélyi szerint azonban a számok azt mutatják, hogy Magyaroszág pozíciói fokozatosan romlanak a pulykanevelés és értékesítés terén is. „Míg 2004-ben 140 ezer tonna pulykát állítottak elő Magyarországon, tavaly már csak 108 ezret, és az idén tovább folytatódik a drámai csökkenés. 2013-ban a várakozások szerint már csak hozzávetőleg 80 ezer tonna pulykát fognak levágni idehaza, vagyis a helyzet évről évre egyre rosszabb.
Az elnök-vezérigazgató beszélt lapunknak a muszlim vevők alkotta piacról is, amely új lehetőségeket teremt, de ma még meglehetősen kis volument érint. „Folyamatosan dolgozunk ezen piac kiszélesítésén, ám egyelőre csupán hetente két-három ezer pulyka értékesítésére nyílik mód ezen a speciális piacon” – tette hozzá Erdélyi István.
Idén áprilistól európai muszlim közösségeknek szállít a vallási elvárásoknak megfelelő pulykahúst a Gallicoop. A muszlim közösségek által elvárt rituális vágása és minősítése szigorú felügyelet alatt történik. A szarvasi pulykafeldolgozó cég számára az idei évben az ilyen speciális piacokon való megerősödés az egyik kiemelt cél.
A jelek szerint a folyamatot nem tudja megfordítani az sem, hogy a takarmány alapjául szolgáló gabonaárak sokat csökkentek idén. A jelenlegi tonnánkénti 40-45 ezer forintos árak ugyanis jelentősen alulmúlják a tavalyi árakat, de még mindig magasak. A hazai pulykaágazat a magas áfa miatt is nehéz helyzetben van.
A jelek szerint a folyamatot nem tudja megfordítani az sem, hogy a takarmány alapjául szolgáló gabonaárak sokat csökkentek idén. A jelenlegi tonnánkénti 40-45 ezer forintos árak ugyanis jelentősen alulmúlják a tavalyi árakat, de még mindig magasak. A hazai pulykaágazat a magas áfa miatt is nehéz helyzetben van. -->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.