BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-s forrásokkal és magánberuházásokkal "repeszt" az építőipar

Folytatva a korábbi hónapokban tapasztalt növekedést – jelentette a KSH. 2013 szeptemberében az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 9,9 százalékkal volt magasabb a 2012. szeptemberinél. Az építőipar termelői árai 2013. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,1 százalékkal emelkedtek.

„A termelési volumen és a szerződésállomány egyidejű bővülése bíztató a 2014-es évre nézve az építőipari vállalkozások számára. Kérdéses ugyanakkor, hogy az új, 2014-től elérhető uniós források elegendő fedezetet biztosítanak-e a lassú, de folyamatos növekedésének fenntartásához és a támogatások lehívása folytatódik-e a jelenlegi ütemben” – vélekedett Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke. „A fenntartható bővülés másik pillérét a válság előtti időszakhoz hasonlóan a lakóingatlanok és kereskedelmi magánberuházások számának jelentős növekedése jelenthetné, ami a keresleti és finanszírozási oldal problémái miatt rövidtávon vélhetően nem realizálódhat” – hangsúlyozta.

„Szeptember végén a szerződésállomány volumene 37,6 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit, így közel kétszerese az eddigi legalacsonyabb értéket mutató, 2011 végi volumennek” – hívta fel a figyelmet Lipcsei. „A harmadik negyedévben kötött új szerződések volumene folyó áron közel 50 százalékkal meghaladja a tavalyi bázist, amely azonban továbbra is a felgyorsult ütemben lehívásra kerülő uniós forrásokból finanszírozott infrastruktúrafejlesztésnek és kisebb részben állami magasépítési valamint ipari magánberuházásoknak köszönhető.

A KSH szerint az építményfőcsoportok közül az épületek építése 8,6 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés továbbra is elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.