BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömve lesznek a szállodák

Optimistán várják a szállodások a szilvesztert, ugyanis ilyenkor szinte garantált, hogy az átlagosnál jobb telítettséget érhetnek el

Már nincs egyszerű dolga annak, aki egy nagyobb csoport számára szeretne szállást foglalni a szilveszteri időszakra, főleg a vidéki wellness hotelekre lehet kitenni majd a „megtelt” táblát. „Az éves átlagot meghaladó telítettséggel zárják az évet a szállodák. A szobákat ilyenkor 15-25 százalékkal magasabb áron lehet értékesíteni.

Főleg három éjszakás csomagokat árulnak a szállodák, de zenével és egyéb szórakoztató programokkal is készülnek az év utolsó napjára” – mondta a Világgazdaságnak Kovács István. A Magyarországi Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára ugyanakkor hozzátette, hogy a szilveszteri időszak fontos, de már nem kiemelkedő a szállodák életében.

A külföldiek főleg a budapesti, míg a magyarok a vidéki szállodákat töltik meg. A Budapest Hilton vendégeinek jelentős része hagyományosan amerikai, angol vagy német. „Jól állunk, idén is telt házat várunk. A báltermünkben 300-350-en táncolhatnak majd. Mi jobb évet zártunk a tavalyinál, ez még az első negyedéves forgalomnak köszönhető” – mondta lapunknak Árvai Zoltán, a Hilton Budapest igazgatója. A Danubiusnál is optimista hangulatban várják a szilvesztert. A budapesti házaikban gyakorlatilag már nincsen üres szoba, a vidéki szállodákban pedig 90 százalékos telítettségnél tartanak.

A hévízi négycsillag superior szállodájukban 3 éjszaka 109 ezer forintba kerül és esténként több sztárfellépő szórakoztatja a vendégeket. Már 2012-ben is megfigyelhető volt, hogy egyre népszerűbbek a kisebb vendégházak és panziók a karácsonyi és szilveszteri időszakban, és jól látható az is, hogy a klasszikus wellness pihenés mellett egyre markánsabb az igény a programturizmus iránt, vagyis folyamatosan nő az aktív kikapcsolódást kereső utazók száma.

Az alsóbb kategóriás szállások is nagy rohamra számítanak, ugyanis májusban lejár a SZÉP-kártyákra tavaly feltöltött keretek felhasználási ideje. Az elmúlt években amúgy Hajdúszoboszló nyerte a szilveszteri népszerűségi versenyt, a további sorrend: Eger, Budapest, Gyula, Hévíz volt a szallas.hu szerint. A karácsonyi ünnepeket érthető okokból otthon töltik a magyarok, bár az elmúlt években arra is felkészültek a szállodák, hogy egyre több ilyenkor is a hazai vendég.

Akik megengedhetik maguknak, azok külföldön is búcsúztathatják az óévet. A Neckermann Máltára, Tenerifére és Thaiföldre szervez utakat mintegy 90, illetve 200 ezer forintért. Az Unitravel ajánlatai között Vietnám és Kuba is szerepel közel 400 ezer forintért, de klasszikus városlátogatásra is be lehet fizetni. „Mi a szicíliai Cataniába szervezünk szilveszteri chartert. Az utóbbi pár napban indult be a roham, már 90 százalékos foglaltságnál tartunk” – mondta lapunknak Komora Zoltán, az IBUSZ vezetője. Egyre többen választják az osztrák fővárost is úticélul. Ebben az időszakban jelentősen többen utaznak a MÁV vonatain is, ezért a megnövekedett utasforgalom kiszolgálására a railjet vonatok dupla szerelvénnyel közlekednek.

Ingyen éjszaka 54 hotelben

A tél beköszöntével teljes fordulatszámra kapcsolt a Magyar Turizmus Zrt. hagyományos téli forgalomélénkítő kampánya, a Budapest Winter Invitation (BWI) is. A novembertől áprilisig tartó eddigi akciók igen sikeresnek bizonyultak, 2012-13 telén több mint 93 ezer többlet vendégéjszakát generált a BWI-promóció. Az ezúttal is 1 millió euró értékű média-megjelenéssel is támogatott kampányhoz 54 fővárosi szálloda csatlakozott. Azok a vendégek, akik az akció keretében legalább három éjszakára szállást foglalnak a részt vevő szállodák valamelyikében, egy további éjszakát kapnak ajándékba.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.