BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 3 százalékkal bővült az ipari termelés novemberben

Az ipari termelés 3,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben a megelőző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatokat szerdán.

2013 novemberében 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés októberhez képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a havi szintű kisebb csökkenést az okozhatja, hogy a járműgyártásban regisztrált dinamikus szeptemberi bővülés október-novemberben kicsit kisebb volt, így az ipari termelés dinamikája is visszaesett kissé a kiugró októberi 6,0 százalékos növekedés után.

2013 első tizenegy hónapjában 0,9 százalékkal bővült az ipari termelés 2012 azonos időszakához képest.

A várakozásoktól elmaradva, 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben az egy évvel ezelőttihez képest – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés. Az ipari termelést a járműgyártás növekedésének lassulása fékezte – vélte.

Ennek ellenére a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása (decemberben igen jelentős javulás látszott az európai autópiacokon), részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt – prognosztizálta Suppan. A kilátásokra nézve bíztató, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható – tette hozzá.

A belső kereslet szintén élénkült a tavalyi év utolsó hónapjaiban, amit alátámasztanak a várakozásoknál lényegesen jobb kiskereskedelmi adatok is. Az ipar megrendelési adatai szintén bíztatóak. Idén az autóipari kapacitások további felfutásával, az év közben belépő újabb feldolgozóipari kapacitásokkal, valamint a tavalyihoz képest jóval kedvezőbb külső és belső keresleti kilátásokkal 6 százalékra gyorsulhat az ipar kibocsátásának növekedése a tavalyra várt közel 2 százalékos növekedéshez képest – vetítette előre a közgazdász.

Az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest jóval kedvezőbb adatok azt mutatják, hogy jó esély van ipar teljesítményének tartós növekedésére – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Bank Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

„Az ipari termelés élénkülését a kedvező finanszírozási lehetőségek, mint amilyen a Növekedési Hitelprogram (NHP) vagy az Eximbank exportnövekedést ösztönző hitele egyértelműen támogatták az elmúlt időszakban. Az említett támogatott hiteleknek is köszönhetően Magyarországon ma nincs hitelezési korlátja a gazdasági növekedésnek. Ebből következően tehát a vállalati hitelezés és ezzel az ipari termelés tartós bővülését az fogja meghatározni, hogy az export illetve belföldi piac milyen mértékben tud élénkülni, és ezzel mekkora keresletet tud indukálni a vállalatok oldalán. Éppen ezért mindent meg kell tenni a belföldi és a külföldi kereslet serkentése érdekében. Ugyan a kiskereskedelemben az elmúlt hónapokban már mutatkozott némi javulás, az exportpiacokon azonban továbbra is nagy szükség van új piacok, vevők felkutatására. Hiszen csak az a cég fog hitelt felvenni, beruházni, fejleszteni, fokozni termelését, amelynek szüksége van kapacitásainak bővítésére” – hangsúlyozta a szakember.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.