BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásmegrendelés a Bombardier-nek

A Bombardier Transportation 65 vonatszerelvényt szállíthat egymilliárd fontért az angliai Crossrailnek, és egy depót is építhet a járművek számára.

A kanadai hátterű Bombardier Transportation egymilliárd fontos, angliai vonatszállítási megbízást kapott.

A megrendelők a Transport for London (TfL) és a Department for Transport (DfT) vállalatok. A Bombardier az e két cég által 50-50 százalékban ellenőrzött Crossrail dél-angliai vonalaira szállít majd 65 vonatszerelvényt, és épít számukra egy depót is, Old Oak Commonban. A járműveket a Bombardier Derby-ben működő gyárában fogják elkészíteni. A gyár a társaság globális vonatgyártási kiválósági központja is. A tenderen Bombardier a japán Hitachit és a spanyol CAF-ot utasította maga mögé. A szerződés teljesítése 760 dolgozónak és 60 tanulónak ad munkát, a megbízás díjának összesen a 74 százalákát költi majd el a Bombardier az Egyesült Királyságban.

A szállítandó, Bombardier Aventra nevű vonatok 200 méter hosszúak lesznek és legfeljebb 1500 utast tudnak majd szállítani. Mindegyik légkondicionált lesz, a szerelvényeken végig lehet menni, és lesz rajtuk utastájékoztató eszköz is.

A Bombardier Transportation központja Berlinben van, de több mint 60 országban van gyártó, vagy szolgáltató üzeme. Több mint 100 ezer vonatja fut a világon. A repülégép-gyártással is foglalkozó csoportot a kanadai Montréalból irányítják. 2012-ben 16,8 milliárd dolláros forgalma volt. Magyarországon is van két üzeme. A Dunakeszin működőt 65 százalékban ellenőrzi, itt vasúti személykocsik gyártása, vizsgája és javítása folyik, a 100 százalékos anyavállalati tulajdonban lévő mátranovákiban pedig vasúti forgóvázak készülnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.