BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Célegyenesben az önköltséges áramárú atomerőmű

Mai közgyűlésükön meghozták a végső beruházási döntést a finnországi Fennovoima tulajdonosai egy új atomerőmű építéséről, de a végső szót majd a parlament mondja ki. Az erőmű termelői áron adja majd az áramot a tulajdonosainak, azaz egyes helyi vállalatoknak és intézményeknek.

A finnországi Fennovoima tulajdonosai, a Voimaosakeyhtiö SF és a RAOS Voima Oy ma meghozták a kötelező érvényű döntést arról, hogy a társaság atomerőművet épít  Pyhäjokiban, tájékoztatta a Világgazdaságot a Fennovoima.

A beruházással a Fennovoima erősíti Finnország versenyképességét és tulajdonosai tevékenységét, az erőmű ugyanis 2024-től termelői áron adja az áramot a Fennovoimát létrehozott iparvállalatoknak és intézményeknek, részesedési arányaik szerinti mennyiségben. A projekt révén nő Finnország villamos energia önellátása, és erősödik ellátásbiztonsága is. A beruházás mintegy 6,5 milliárd euróba kerül a korábbi tájékoztatások szerint, a mostani közleményben ár nem szerepelt.

Az új atomerőmű építése közvetlenül mintegy ezer dolgozót fognak foglalkoztatni, a beruházás emellett jelentős beszállítói keresletet támaszt majd az országban, elsősorban az észak-ostrobothniai térségben.
A mai közgyűlésen új igazgatóságot is választottak, a testület elnöke Juhani Pitkäkoski lett. Elődje, Pekka Ottavainen a 66 százalékos hányaddal főtuladjonos Voimaosakeyhtiö elnökeként folytatja munkáját. A kisebbségi tulajdonos RAOS Voima az orosz JSC Rusatom Overseas leányvállalata, amely a Roszatom csoporthoz tartozik.

A beruházás elindításához még a Foglalkoztatási és Gazdasági Minisztérium javaslatára, a kormány jóváhagyására, végül a parlement ratifikálására is szükség van.

A kivitelező Roszatomot tender nélkül, tárgyalással választotta ki tavaly a Fennovoima. A tender mellőzését korábbi érdeklődésünkre a megbízó kommunikációs igazgatója a Roszatom komoly gyakorlatával, és a már sok helyen bizonyított felkészültségével magyarázta. Finnországban magánberuházásként, piaci megfontolás szerint épülnek az atomerőművek, az állam nem ad hozzájuk egy fillért sem. A Pyhäjoki mellett létesítendő Hanhikivi 1 atomerőműnek egy 1200 megawattos, nyomottvizes reaktora lesz.

A Fennovimát finn iparvállalatok és önkormányzatok alapították, hogy függetlenedjenek az árampiac bizonytalanságaitól és az árak ingadozásától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.