BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendeletben írnák át a közétkeztetés szabályait

Az egészségvédelem mellett a munkahelyteremtés is szempont a helyi termelők beszállítói szerepvállalásakor.

Havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel júniustól a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában - jelentették be sajtótájékoztatón a napokban Budapesten.

A program szervezőinek célja, hogy a vadhús nagyobb szerepet kapjon a közétkeztetésben. A vadhús előállításával és forgalmazásával foglalkozó Vadex Zrt. alapanyag-ellátóként csatlakozott a programhoz. Két éve egy hasonló kezdeményezés során a halfogyasztás közétkeztetésében való fokozottabb felhasználására indult program.

„A jelenlegi magyar közétkeztetés gyakran nem veszi figyelembe a mai kor alapkövetelményeit, az egészséges étkezés alapelemeit és az életkori sajátosságokat sem. Elsősorban a kis munkaigényű, előkészített, tartósított alapanyagokra épít. Jellemzően nem a helyi termékekre alapoz” – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium által korábban elfogadott, a 2012-től 2020-ig terjedő időszak cselekvési tervét tartalmazó Nemzeti Vidékstratégiában, amelynek számos pontja a közétkeztetés minőségének javítását célozza.

Az egészségvédelmi szempontokon túl a tárca célja, hogy a helyi termelők számára folyamatos keresletet biztosítson a menzák beszerzési szokásainak megváltoztatásával, így szociális szempontokat is érvényesítsen. Ennek a szaktárca szerint különösen azokon a településeken lenne nagy hatása, ahol kevés a munkahely, hiszen ezeken a helyeken a közmunkaprogram, és a szociális gazdaságok működési keretein belül lehetne keresletet és így foglalkoztatást generálni.

A program már 2012-től elindult, a helyi alapanyag-beszerzésben előrelépések is vannak, ám mindeddig átütő változást nem sikerült elérn. Ennek egyik oka, hogy a helyben, kisebb gazdaságokban termelt élelmiszer-alapanyagok ára gyakran magasabb, mint a nagytételben, központilag, vagy a nagykereskedelmi hálózaton keresztül beszerzett alapanyagoké.

Május első napjaiban jelent meg, és szeptember elsejétől hatályos az EMMI által jegyzett új közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza az ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. A rendeletben foglaltak szerint az új tanévtől tilos lesz többek között a cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.