BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeresebb az a vállalat, ahol esélyegyenlőség van

A jelenleg még inkább férfiak által dominált üzleti világban fontos lehetőséget és külön fórumot teremteni a vezető nőknek az eszmecserére, tapasztalataik megosztásában – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

Hiszen a mindennapi ügymenet kihívásai mellett a nőknek számos egyéb tényezővel is meg kell küzdeniük, szembe kell nézniük. A mai napig dilemma, hogy amit a női vezetők a munkájukban sikernek élnek meg, arról miként vélekedik a családjuk, és hogyan tudnak megfelelően navigálni a több irányból érkező elvárásoknak úgy, hogy közben megőrizzék lelki egyensúlyukat. A férfiak és a nők közötti különbségek karrierépítés szempontjából részben a társadalom által elvárt nemi szerepekből adódnak, részben pedig történelmi okokra vezethetők vissza – mondta a Világgazdaságnak Havas István, az EY vezérigazgatója. Véleménye szerint nagyon hosszú ideig tart, amíg ez megváltozik.

A McKinsey egyik tanulmánya szerint 20-25-ször kisebb esélye van egy nőnek vezérigazgatói székbe eljutni, mint egy férfinak. „Éppen ezért nagyon fontos kijelenteni és hangoztatni, hogy azok az egyedi értékek, melyeket az előző évtizedekben még nem ismertek el, hangsúlyosak lettek. Az intuíció, érzelmi intelligencia, a ráhangolódás és az összetartozás iránti felelősség mind olyan női sajátosság, amelyekre ma már a vezetők tudatosan építenek. – mondta az EY vezérigazgatója. „Viszont napjainkban is még egy férfi előrejutását könnyebben támogatja otthonról a párja, vagyis a sikere két ember munkája. A nőknél erre ritkábban van példa a családi szerepek miatt” – emelte ki Havas István.

Számos gazdasági szakértő határozottan állítja, hogy a XXI. század a nőké lesz, akik az új feltörekvő piacot jelentik. A kutatások egymilliárd nő munkaerő-piacra való belépését jelzik előre erre az évszázadra, ami Kína vagy India lakosságával ér fel – mondta Havas István. Az EY vezérigazgatója emlékeztetett Angel Gurría, az OECD főtitkárának szavaira, aki szerint a nők szakértelme a leginkább kiaknázatlan erőforrás a világgazdaságban.

Azok a vállaltok, amelyben több női vezető van, hatékonyabban és nyereségesebben tudnak működni azoknál, ahol nincs nő a vezetői csapatban – tette hozzá.

Az EY-nál is érvényesülnek a fejlett európai trendek, vagyis a tudatos törekvés a női vezetők számának gyarapítására. A vállalatnál Európában 15 százalék a női felsővezetők aránya, de Magyarországon jobb a helyzet – mutatott rá a cég vezérigazgatója. „A növekedés lassú folyamat, de büszkék vagyunk arra, hogy hazánkban az EY-nál a felsővezetők negyede nő, ami meghaladja a regionális átlagot is, a középvezetőknél pedig fele-fele arányban vannak nők és férfiak”.

Havas István elárulta, hogy a következő nyolc évben szeretnék a vállalat méretét megkétszerezni. Céljuk, hogy mind a kívülről felvett vezetők körében, mind a belülről előlépő munkatársak között tovább erősítsék a nemek egyenlőségét. Magyarországon az EY biztosítja a rugalmas munkarendet, valamint kihasználja a technika által nyújtott mobil iroda lehetőségeit kihasználni, melyek a nők esetében különösen fontosak, hiszen nekik a családra is jelentős időt és energiát kell fordítani.

„Az esélyegyenlőség folyamatos fókuszban áll az EY-nál. E törekvésünk mindenkor transzparens működéssel, és azonos bérezéssel párosul. E mellett jó példa az anyaságból visszatérők integrálása, mely már a múltban is központi szerepet játszott. Biztosítjuk a rugalmas munkavégzést és részmunkaidőt, és tettük ezt már jóval az előtt, hogy a kérdést törvényileg szabályozták” – mondta Havas István. Nagyon örülünk annak, hogy vállalati kultúránk sikerét a félévente futó munkaerő-elégedettségi felmérések eredményei is alátámasztják. Érdekes tény, hogy a nők még a férfi munkatársaknál is kedvezőbb képet festenek a vállalatról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.