BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóval több élelmiszert vettek a magyarok

2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom idén májusban az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH. A számításokat nehezíti, hogy tavaly júliustól tudják mérni a trafikok pontos forgalmát, így nehezebben összehasonlíthatóak az azutáni adatok a korábbiakkal, sőt, két, egymásnak jócskán ellentmondó számot is közölhettek. A korábbi mintavételes adatgyűjtéssel számolva jön ki a pontosabb, 2,6 százalékos növekedési adat.

Az új (a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től származó) adatforrás alapján 2014 májusában 2013 májusához képest ennél látványosan nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene, de ez a nagyobb adatszolgáltatási mennyiségnek köszönhető. Most a teljes dohányforgalmat látja a KSH, míg korábban csak egy becslést tudtak adni rá.

Az újpénztárgép-rendszer hatására a bevallott forgalom is kifehéredett - teszi hozzá a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 8,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,8 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.