BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hír az Azerbajdzsánba vágyóknak

„A bakui járat gazdaságossága megkérdőjeleződött azzal, hogy a bakui földi kiszolgáló jelentősen megnövelte a kiszolgálás árát, így ez az útvonal a téli menetrendben nem elérhető” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

Jelezte: hosszú távú járatokban továbbra sem gondolkodnak, mivel ez az üzemelési forma eltér attól, amelynek alapján a légitársaság jelenleg működik. A bakui Hejdar Alijev Repülőtérre menetrend szerinti járatokkal üzemel az Austrian Airlines, a CSA cseh légitársaság, az orosz Aeroflot, az Iran Air, és a Qatar Airways is.

A keleti terjeszkedéshez némi állami segítséget is kapott a Wizz Air, hiszen tavaly április 7-én kötötték meg a magyar–azeri légügyi megállapodást és júniusban már repültek is az első gépek Azerbejdzsánba. A Magyar Turizmus Zrt. pedig 2013-ban első alkalommal vett részt az azerbajdzsáni Bakuban megrendezett AITF kiállításon. Az MT mindössze tavalytól foglalkozik kiemelten a négy orosz ajkú ország Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán és Fehéroroszország új, feltörekvő piacaival, korábban nem volt fontos. A Wizz Air Budapest-Baku járata is részesült abból az 50 százalékos kedvezményből, amit tavaly június elsejétől vezetett be a Budapest Airport.

„Az útvonal alacsony árai Európa kapujává teszik Magyarországot” – indokolta korábban a bakui repülést Váradi József. Úgy kalkuláltak: évi 30 ezer utas vehet jegyet a járatra. A magyar gyökerű légitársaság azt ugyanakkor többször is leszögezte: az üzleti modellük nem változott, ha egy útvonal nem gazdaságos, akkor nem repülik tovább, nem várnak az államtól kompenzációt. A keleti célpontok azonban így is maradnak a társaság menetrendjében, hiszen például szeptember 30-án indulnak az első gépek Grúzia második legnagyobb városába, Kutaisziba. Kapacitásaik mintegy ötöde már az unión kívülre repül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.