BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Illegális német fegyverexport Irakba?

Újabb gyanú merült fel  a Sig Sauer német kézifegyvereket gyártó cég ellen, hogy vélhetően még 2005-ben illegálisan ötezer pisztolyt szállított Irakba - jelenti az N24 német hírtévé. Hatósági engedély ugyanis nem volt a fegyverszállítási üzlet lebonyolításához - idézte az N24 az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung hasonló jelentését, a vállalat belső okmányaira hivatkozva.

Ezek szerint bizonyos fegyverek később nyilvánvalóan a Nyugat által terrorszervezetnek minősitett Kurd Munkáspárt kezébe kerültek. A kutatások szerint a feltételezett 9 milliméteres pisztolyok szállítását az amerikai leányvállalaton, az akkori SigArms-on keresztül bonyolították le. Eszerint 2004 decemberében az amerikai hadsereg beszerzési hatósága a SigArmsnál ötezer pisztolyt rendelt meg. A SigAms a hírek szerint a rendelést továbbitotta a német Sig Sauernek.

Az említett sajtójelentések szerint a Sig Sauer nyilvánvalóan tudott a fegyverek rendeltetési helyéről. Ám a német fegyvergyártó cég egyáltalán nem kísérelte meg, hogy az Irakba irányuló közvetlen exportra engedélyt szerezzen. Érdeklődésre az Eckernfördében működő vállalat - sajtójelentések szerint - nem kívánt felvilágosítást adni a folyamatban lévő vizsgálatra tekintettel." 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.