BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszálltak az árak a Központi Antikváriumnál

Felfokozott várakozás előzte meg a Központi Antikvárium december 5-i árverését, ahol nem egyszerűen beigazolódtak a sejtések, hanem minden képzeletet felülmúló eredmények születtek. Az árverési anyag, összesen 196 tétel olyan különlegességeket tartalmazott, mint Radnóti Miklósék könyvárából elsőkiadású verseskötetek, barátoktól ajándékba kapott dedikált könyvek, vagy a ötödikként kivégzett vértanú Nagysándor József október hatodikán, hajnalban kelt búcsúleve, nagybátyjához, Nagysándor Imre kalocsai érsekség orvorsához és annak családjához.

A búcsúlevél hagyatékból bukkant elő, s ahogy Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője nyilatkozta az árverés előtt, annak esélye, hogy egy ilyen dokumentum, ennyi idő elteltével előkerüljön, nagyon csekély. Ennek megfelelően nagy volt érte a küzdelem, végül 14 millió forinton koppant a kalapács. Az állam élt elővásárlási jogával, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ bejelentette vételi szándékát, a védettségi eljárást pedig már korábban elindította.

Az árverés csúcsára mégsem ez lett, hanem a két Bolyai, apa és fia, Marosvásárhelyen, 1832-ben kiadott műve a nemeuklideszi geometria rendszerének első kiadása, Bolyai János Appendix-ével. 26 millió forintos leütési árát ( a kikiáltási ár több mint ötszörösét) az magyarázza, hogy a kötet a tudománytörténet legnagyobb ritkaságainak egyike. Külföldi árveréseken az elmúlt 25 évben négy alkalommal lehetett rá licitálni, itthon utoljára egy második kötet szerepelt 1978-ban, a teljes példány az elmúlt száz évben egyszer sem bukkant fel.

A teljes árverést egyébként a rendkívüli hangulat és a magasba szökő árak jellemezték. Az első néhány tétel után kialakult már- már hiszterikus vételi hangulat (húszszoros, százszoros áremelkedésekkel, 15 ezerről 2 millióig tartó licitekkel) kitartott az este legvégéig. Egy antikvár gyűjtő megfogalmazása szerint az emóció uralkodott a teremben, a leütési árak több esetben köszönőviszonyban sem voltak a piaci árakkal.

Az aukció egyik munkatársa szerint valóban érezhető volt a pszichikai hatás, a licitálók többször elszálltak a realitás talajáról, de az antikvár piacon a robbanás lehetősége benne van a levegőben, nem a semmiből jött ez az este, elő volt már készítve. Ráadásul sikerült a nemzetközi színtér szereplőit is megszólítani, eljutott hozzájuk is a híre, hogy őket is érdeklő tételek kelnek piacra. A Radnóti hagyatékra másutt is nagy érdeklődéssel reagáltak, de az egyes tételek árai sehol sem szaladtak el ennyire.

Az 1932-es Szegedi kis kalendárium Radnóti által feleségének dedikált példánya 7 millió forintért kelt el, 400 ezer forintos kikiáltási árról indulva. A költő első kiadású kötetei150-260 ezer forint közti árakon cseréltek gazdát, kivéve a dedikációval ellátottakat. Radnóti Meredek út című kötetét Fanni szüleinek ajánlotta: “Anyuskának és Apusnak fiúi szeretettel Miklós 1938 Karácsony”, emiatt 400 ezres kikiáltási ára 3,4 millióra ugrott föl.
A Központi Antikvárium legközelebb tavasszal ( 2015. május 29-én és június 5-én ) árverez, ott derül majd ki, egyszeri kirobbanó esemény volt ez a decemberi árverés, vagy valóban árrobbanás történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.