BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál többet vásároltunk karácsonyra

Még a kereskedelmi szövetséget is meglepte, hogy a KSH legfrissebb kiigazítatlan, nyers adatai szerint a vártnál nagyobb mértékben, 6,2 százalékkal több áru kelt el a kiskereskedelemben, mint egy évvel korábban. Elemzők szerint tartós lehet a növekedés.

A kereskedők korábban 4 százalék körüli forgalombővüléssel számoltak az év utolsó hónapjára, ám a karácsonyi időszakban az élelmiszervásárlások három, az iparcikkek forgalma hét, az üzemanyag eladás mennyisége pedig több mint tíz százalékkal nőtt.

Az elmúlt év egészét tekintve a KSH előzetes adatai szerint 4 százalék körüli volt a növekedés, ami a korábbi évekhez viszonyítva kiugró bővülésnek számít. Az Országos Kereskedelmi Szövetség azonban ezen nem lepődött meg, hiszen tavaly nőtt a GDP és a reáljövedelmek is emelkedtek. Másrészt feltehetően jelentős hatással volt a piac tisztulására és ennek nyomán a mért forgalom bővülésére az online pénztárgép rendszer.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően a lényegesen csökkenő üzemanyagáraknak, a lakosság javuló jövedelmi helyzetének köszönhetően továbbra is élénk a háztartások fogyasztása. Ebben bizonyára segít a devizahitelek elszámolása is, valamint a KSH adatai szerint tartósan javuló foglalkoztatás.

Az elemző úgy véli, hogy a következő negyedévekben a fogyasztás továbbra is bővülni fog. Igaz, a bázisidőszak – az elmúlt év eleje – is elég erős volt, így szerényebb éves ütem sem lenne meglepő. A hosszabb távú kilátások már bizonytalanabbak, de egyelőre úgy tűnik, hogy tartós lehet a növekedés – foglalta össze Török Bálint.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén úgy véli, hogy az adatok megerősítik a csökkenő olajár következtében, a múlt év utolsó hónapjaiban kialakult trendet, az üzemanyagok iránti kereslet fokozatos emelkedését. Emellett a nem élelmiszerek körében bekövetkezett szintén jelentős, közel 8 százalékos decemberi forgalombővülés arra utal, hogy a lakosság egyre bátrabban költ tartós fogyasztási cikkekre is. Németh Dávid szerint az is látszik, hogy a lakossági fogyasztás stabilizálódott, így idén is a 2014-eshez hasonló, 4-5 százalékos forgalombővüléssel lehet számolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.