BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusban indul a szlovák vezeték tesztüzeme

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) március 10-én kívánja elindítani a magyar-szlovák összekötő gázvezeték tesztüzemét. A társaság meghirdette a cső kapacitásait a Szlovákia felőli, balassagyarmati betáplálási és a balassagyarmati kitáplálási pontra, április 30-ig.

Kizárólag megszakítható kapacitást kínál fel, ezen belül az importra napi 4,8 millió köbmétert, a belföldi szállításra óránként 200 ezer köbmétert, ez utóbbi szintén napi 4,8 millió köbmétert jelent.

A tesztüzemhez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye nem szükséges, a hivatali – továbbá a bányakapitánysági és az uniós – jóváhagyással csak a kereskedelmi üzemhez kell a szállítási rendszerüzemeltetőnek rendelkeznie. A kereskedelmi üzemnek ez év január 1-jén kellett volna megindulnia, de ennek a hivatalos közlések szerint műszaki és adminisztratív akadályai voltak.

Orbán Viktor miniszterelnök a vezeték múlt évi avatásán hangsúlyozta, hogy a majdani üzembe helyezés lehetőséget ad arra is, hogy több gázt juttathassunk Szlovákiába. A napokban ezzel szemben azt jelezte, hogy Magyarország (a magyar állam) nem adja tovább az orosz gázt Ukrajnának. (Ettől persze magánkereskedők továbbadhatják, meg is teszik: az e heti napi kivitel közel 5,8 millió köbméter.)

Az interkonnektor a térségünket átszelő, még csak részeiben kiépült észak-dél gázfolyosó részeként lehetővé teheti, hogy az érintett országok a meglévőtől eltérő irányból és forrásból juthassanak földgázhoz, azzal egymás között is kereskedhessenek, és szükség esetén egymást kisegíthessék. Igaz, ehhez még meg kell építeni a folyosó két végére tervezett, cseppfolyóst gázt fogadó létesítményeket és a szlovák-lengyel interkonnektort is. Magyarország többirányú gázellátása érdekében lehetővé kell tenni a Horvátország és Románia felőli, érdemi importot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.