Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által felállított élelmiszerár-index az elmúlt 55 hónap legalacsonyabb értékét mutatta februárban, köszönhetően a 0,1 százalékos további csökkenésnek januárhoz képest. A tavalyi év azonos időszakában 14 százalékkal állt magasabban az index.
A csökkenés a gabonafélék, hús és különösen a cukor alacsony árának tudható be, amit még a tej és pálmaolaj terén tapasztalt emelkedés sem tudott ellensúlyozni.
Februárban a FAO élelmiszerár-index 179,4 ponton, míg az azt megelőző hónapban 181,2 és egy évvel korábban 208,6 ponton állt.
A folyamatos csökkenés, a 2010 júliusa óta tartó időszak legalacsonyabb értékét produkálva, betudható a stabil készleteknek és sok valuta gyengülésének az amerikai dollárral szemben, ez utóbbi szintén egy hosszabb távú trendnek tűnik, világított rá az okokra Michael Griffin, a FAO tejtermék-ágazati és élőállat-piaci szakértője.
A növénytermesztés tekintetében nagyon jók a kilátások idénre - mondta, hozzátéve, hogy a legtöbb gabona esetében „jelentős készletek állnak rendelkezésre.”
Az indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.
A FAO cukorárindexátlaga, amelynél a legjelentősebb a változás, 4,9 %-kal alacsonyabb januárhoz képest, 207,1-es értéken zárva. Ennek hátterében két dolog áll: a brazil esőzések gerjesztette optimista várakozások és India lépése, hogy állami támogatással élénkíti cukorexportját.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.