BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkennek az élelmiszerek árai

2010 nyara óta nem voltak annyira alacsonyak az élelmiszerárak, mint most.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által felállított élelmiszerár-index az elmúlt 55 hónap legalacsonyabb értékét mutatta februárban, köszönhetően a 0,1 százalékos további csökkenésnek januárhoz képest. A tavalyi év azonos időszakában 14 százalékkal állt magasabban az index.

A csökkenés a gabonafélék, hús és különösen a cukor alacsony árának tudható be, amit még a tej és pálmaolaj terén tapasztalt emelkedés sem tudott ellensúlyozni.

Februárban a FAO élelmiszerár-index 179,4 ponton, míg az azt megelőző hónapban 181,2 és egy évvel korábban 208,6 ponton állt.

A folyamatos csökkenés, a 2010 júliusa óta tartó időszak legalacsonyabb értékét produkálva, betudható a stabil készleteknek és sok valuta gyengülésének az amerikai dollárral szemben, ez utóbbi szintén egy hosszabb távú trendnek tűnik, világított rá az okokra Michael Griffin, a FAO tejtermék-ágazati és élőállat-piaci szakértője.

A növénytermesztés tekintetében nagyon jók a kilátások idénre - mondta, hozzátéve, hogy a legtöbb gabona esetében „jelentős készletek állnak rendelkezésre.”

Az indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

A FAO cukorárindexátlaga, amelynél a legjelentősebb a változás, 4,9 %-kal alacsonyabb januárhoz képest, 207,1-es értéken zárva. Ennek hátterében két dolog áll: a brazil esőzések gerjesztette optimista várakozások és India lépése, hogy állami támogatással élénkíti cukorexportját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.