BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harminc éve kezdődött a dotkom-korszak

Az interneten található honlapok könnyű azonosítására létrehozott domainnevek kiterjesztései közül még ma is a .com a legnépszerűbb.

Harminc éve, 1985. március 15-én jegyezték be az első .com kiterjesztésű domén nevet, amely egy számítógépgyártó cég, a Symbolics weboldalára vitte el az első netezőket. Az interneten található honlapok könnyű azonosítására létrehozott domainnevek kiterjesztései közül még ma is a .com a legnépszerűbb, becslések szerint összesen 115 millió site nevében található meg ez a kiegészítés, és ez a szám jelenleg is másodpercenként eggyel nő.

A kezdeteknél ugyanakkor korántsem volt egyértelmű, hogy ekkora lesz a siker, hiszen harminc évvel ezelőtt mindössze öt további .com kiterjesztést használó domainnevet jegyeztek be, és két évre volt szükség a száz eléréséhez. A helyzet tíz évre rá, 1995 és 2000 között, vagyis a „dotkom lufi” idején változott meg gyökeresen, amikor a gombamód szaporodó internetes vállalkozásoknak köszönhetően öt év alatt kilenczerről húszmillióra ugyrott a .com domainek száma.

A legnépszerűbb internetes nevekért jelentős összegeket is hajlandóak fizetni egyes vállalkozások. Eddig a legtöbb, amit egy domainnévért fizettek 16 millió dollár volt. Az Insure.com cserélt ennyiért gazdát 2009-ben. Az élmezőnyben általánosságban az üzletre, illetve a felnőtt tartalmakra utaló nevek szerepelnek, így például a Sex.com, ami 14 millió dollárért kelt el 2006-ban, majd 2010-ben 13 millió dollárt adtak érte.

A Fund.com-ot közel 10 millió dollárért, míg a Business.com-ot 7,5 millióért tudták eladni tulajdonosaik. A Porn.com kétszer is szerepel a top10-es listán, 2007-ben 9,5 millió, míg idén februárban 8,9 millió dollárért cserélt gazdát.

A legfelsőbb szintű domain kiterjesztések közé tartozik a .com mellett többek között a .net és a .org is, ami az intézmények használnak, de a .eu is ebbe a kategóriába sorolható. Emellett léteznek az egyes országokra utaló kiterjesztések is, ilyen a Magyarországon használatos .hu is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.