BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb Michelin-csillag a magyar gasztronómia egén

Magyarországon negyedikként – a Costes, az Onyx és a Borkonyha után – Michelin-csillagot kapott a XII. kerületi Tanti étterem. A hírre a fél évvel ezelőtt nyitott vendéglő Facebook-rajongóinak száma megduplázódott, és rengeteg asztalfoglalás érkezett. Az étteremvezető arra számít, hogy nyáron megugrik majd a külföldi vendégek száma.

Kacsamáj tourchon mangóval és földimogyoróval, Szent Jakab kagyló és kacsazúza polenta habbal, spenóttal, bébi kalamáris paprikás krumpli és kapor fagylaltos túrós palacsinta is szerepel a XII. kerületi Apor Vilmos téren található Tanti étterem kínálatában. A vendéglátóhely a Costes, az Onyx és a Borkonyha után negyedikként kapott Michelin-csillagot Magyarországon – erről tanúskodik majd a Michelin-kalauz március 12-től olvasható kiadása.
Rebecca Burr, a kalauz szerkesztője a Michelin honlapján közleményben dicséri a Tanti nagyszerű főztjét, egyszerű művészetét, a stílusos, modern étterem tiszta, friss ízeit, a hozzávalók valódi ismeretét. A Main Cities of Europe 2015 kalauzba, amely 20 ország 46 városának vendéglátóegységei közül válogat, összesen öt új budapesti étterem került be. Prága négy, Varsó pedig három új listázott hellyel büszkélkedhet.

Az immár több mint 2200 Facebook-rajongós, egy bevásárlóközpontban található Tanti étterem séfje az a Pesti István, aki korábban az V. kerületi Babel konyháját vezette, az étterem-menedzser pedig Kövér Nikolett. Ebédmenüt is kínálnak, 3000 forint körüli összegért. Az elmúlt hetekben került a tányérokra mangalica kolbász polippal és csicsókával, burgundi marhapofa, házi ricotta meggy sorbet-vel, kéksajtos tészta dióval és pak choi-jal, és nem hiányoztak az olyan közismertnek számító fogások sem, mint a gnocchi vagy a krumplifőzelék.

A Tanti vezetői maguk is kedden délelőtt, a sajtóból értesültek arról, hogy Michelin-csillaggal díjazták a munkájukat. „Egy nap alatt ezer új rajongónk lett a Facebookon és gyarapodtak a foglalások is” – mondta lapunknak Kövér Nikolett. Hozzátette: nem tervezik, hogy megemelik az árakat, a színvonalból pedig még véletlenül sem adnak lejjebb. A koncepción viszont valószínűleg változtatnak majd: például este is kínálnak majd menüt. Az étterem egyébként mindössze fél éve nyitott, a vendégek döntő többsége magyar, a környékbeli irodákban, cégeknél dolgoznak. „Nyáron biztosan megnő majd a külföldiek aránya, hiszen közülük sokan számon tartják a Michelin-csillagos helyeket” – véli az üzletvezető.

A Tantiba 2-3 nappal azután lépett be a Michelin munkatársa, hogy megnyitottak. Ekkor még csak egy formanyomtatványt kellett kitölteniük, hiszen az inspektorok, azaz az étteremlátogatók mindig inkognitóban tesztelik a kiválasztott helyeket, sosem tudni, mikor ülnek le valamelyik asztalhoz. „Már ismertek bennünket a Babelből, és megkeresték az új éttermünket, ami önmagában nagy elismerés volt” – mondta Kövér Nikolett. Szerinte az ő példájuk is bizonyítja, hogy megéri minőségi alapanyagokkal, folyamatosan megújuló ételkínálattal dolgozni Magyarországon is.

Titkok, csillagok

A Michelin-csillag a világ legismertebb gasztronómiai díja, amit 1926 óta évente osztanak ki. Az éttermek Oscar-díjának tartják. A titokban érkező inspektorok számtalan szempontot vesznek figyelembe, mielőtt kitüntetnek egy-egy vendéglátóhelyet: az alapanyagok minőségét, a főzést és fűszerezést, a sütés, főzés, ízesítés színvonalát, a konyha eredetiségét, stílusát és természetesen az ár-érték arányt.

Az idei Main Cities of Europe kalauz összesen 1537 szállodát és 2380 éttermet mutat be, közülük 15-nek három, 83-nak két és 373-nak egy Michelin-csillaga van. Az idei kiadásba új városként a dániai Aarhus és a svédországi Malmö is bekerült, mindkettő 3-3 egycsillagos étteremmel. Azoknak, akik olcsóbban akarnak jót enni, a 292 Bib Gourmand éttermet is ajánl.

Az idei Main Cities of Europe kalauz összesen 1537 szállodát és 2380 éttermet mutat be, közülük 15-nek három, 83-nak két és 373-nak egy Michelin-csillaga van. Az idei kiadásba új városként a dániai Aarhus és a svédországi Malmö is bekerült, mindkettő 3-3 egycsillagos étteremmel. Azoknak, akik olcsóbban akarnak jót enni, a 292 Bib Gourmand éttermet is ajánl. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.