BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel hat százalékkal nőtt az ipari termelés

2015 februárjában az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban még 5,3 százalékkal nőtt az ipar, vagyis némi gyorsulást láthattunk az év második hónapjában.

A termelés az év első két hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban 0,3 százalékkal csökkent.

Az újra emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelés állomány alakulása továbbra is élénk dinamikát támasztanak alá Suppan Gergely szerint. A TakarékBank elemzője kiemelte: "az év első hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet, míg a kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére számítunk".

A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt kissé élénkülhet az ipari termelés dinamikája. Tavaly  összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása Suppan szerint, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása, így közel 7 százalékos ipari termelés növekedésre számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.