BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a magyar gazdaság

A 2015. márciusi export euróban számított értéke 13, az importé 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ami nagyon gyors növekedés a korábbi hónapokhoz képest. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 288 millió euróval nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első három hónapjában a kivitel euróértéke 7,7, a behozatalé 5,7 százalékkal emelkedett. Mindez mutatja: márciusban felpörgött az export és az import is. A növekvő belső kereslettel együtt az év harmadik hónapjában a külkereskedelmi mérleg aktívuma 929 millió euró volt.

Márciusban a kivitel értéke 8,3 milliárd eurót (2513 milliárd forintot), a behozatalé 7,3 milliárd eurót (2231 milliárd forintot) tett ki. Az export euróban számított értéke 13, az importé 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva – jelentette a KSH. Az import növekedésében a belső kereslet erősödése játszik főszerepet, az export bővülését pedig a külpiacaink gyors növekedése okozza. Már az ipari adat is arra utalt, hogy jó lesz a kivitel márciusban. Az pari termelés az év harmadik hónapjában 9 százalékkal nőtt napzárhatástól megtisztítva a februári 6 százalék után, amit a járműgyártás mellett az elektronika és az élelmiszeripar húzott.

Márciusban a kivitel 79, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Az idei év első negyedévében a kivitel értéke 22,3 milliárd euró (6895 milliárd forint), a behozatalé 19,8 milliárd euró (6128 milliárd forint) volt. A kivitel euróértéke 7,7, a behozatalé 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 530 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet.

A vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a külkereskedelem többlete márciusban az egy évvel ezelőtti 641 millió euróról – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az első negyedév során 530 millió euróval nőtt a külkereskedelmi többlet. „Az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják, amit már a márciusi ipari adatok is jeleztek” – vélte Suppan. Szerinte a kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető.

Az első negyedéves külkereskedelmi adatok azt is jelzik, hogy a GDP növekedést nem csupán a belső, hanem a külső kereslet is támogatja, így nem kizárt, hogy kellemes meglepetést mutathat a szerdán megjelenő első negyedéves GDP-adat – vélekedett az elemző.

Suppan kiemelte, hogy a külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet importnövelő hatását.

A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2-2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét – prognosztizálta a szakértő. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számítanak a TakarékBank elemzői középtávon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.