BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefon: megtartotta a vezetést tavaly a Samsung

Bár 2014 végén nagyon megközelítette az Apple a Samsungot az eladott okostelefonok számában, a dél-koreai gyártónak egyelőre nem kell tartania attól, hogy leszorítják az első helyről. A Samsung idén az első negyedévben 82,4 millió okosmobilt tudott eladni világszerte az IDC adatai alapján, míg az Apple 61,2 milliót. A különbség számottevő, de a Samsung nem lehet nyugodt, hiszen míg riválisa 40 százalékkal tudta növelni forgalmát, az övé 7 százalékkal csökkent. Figyelmeztető jel az is, hogy míg 2014 első negyedévében a dél-koreai társaság piaci részesedése még valamivel 30 százalék fölött volt, egy évre rá már a 25 százalékot sem érte el. A forgalom csökkenését viszont megállíthatja az új csúcstelefon, a Galaxy S6: ezt a negyedév végén kezdték árulni és hatalmas iránta a kereslet.

Az IDC adatai szerint az első három hónapban világszerte 336,5 millió okostelefont értékesítettek, ami 16,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A harmadik legnagyobb gyártó a Lenovo volt, ebben nagy szerepet játszott a Motorola megvásárlása. A társaság az egy évvel ezelőttihez képest közel felével tudta növelni forgalmát. Stabilan tartja negyedik helyét a másik nagy kínai gyártó, a Huawei: számára pozitív jel lehet, hogy a közép- és felsőkategóriás készülékei egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a forgalmából. Míg 2014 elején ezek a modellek az eladások mindössze 5 százalékát adták, addig idén ez egyharmadra nőtt. A piaci átlagot meghaladó fejlődést produkált az ötödik pozíciót megszerző LG, a cég értékesítése negyedével bővült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.