BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Plusszal kezdett az OTP

Az OTP csoport 1,913 milliárd forintos, konszolidált, adózott eredményt produkált az első negyedévben. Az elszámolás és forintosítás nyomán a hitelintézeti csoport várhatóan összesen 170 milliárd forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Az OTP csoport 1,913 milliárd forintos, IFRS szerinti, konszolidált adózott nyereséget ért el az idei első negyedévben, ami éves összevetésben 67 százalékos csökkenés, és 82 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél – derül ki a hitelintézet pénteken közzétett tőzsdei gyorsjelentéséből.

A bankcsoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2015 első negyedévében 28,329 milliárd forint volt, amely 20 százalékkal ugyan elmarad az egy évvel korábbitól, viszont 177 százalékkal meghaladja a 2014. negyedik negyedévi eredményt. Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a jelentés közzététele kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az eredmény meghaladta az előzetes elemzői várakozásokat, és összességében elmondható, hogy a menedzsment is elégedett a számokkal.

A számviteli eredmény jelentős visszaesését a vezérigazgató-helyettes szerint az adózás után összességében 26,4 milliárd forint mínuszt jelentő korrekciós tételek magyarázzák: ezek közül a legfontosabb a teljes évi magyar, illetve negyedéves szlovák bankadó 28,7 milliárd forintos negatív hatása, illetve az OTP Életjáradék Zrt. portfóliójának -5,5 milliárd forintot kitevő átértékelési hatása, illetve a kelet-ukrajnai kitettségek után képzett újabb 1,2 milliárd forintnyi kockázati költség. Pozitív hatásként jelentkezett viszont a hazai fogyasztói hitelszerződésekkel kapcsolatos változások hatására az első negyedévben megjelenő 7,4 milliárd forintos tétel, illetve a romániai Banca Millenium lezárult akvizíciójához kapcsolódó badwill 1,6 milliárd forintos összege.

Ami a bankcsoport egyes tagjainak a teljesítményét illeti, Bencsik László szerint a működés jól láthatóan két részre vált: míg a kelet-közép-európai érdekeltségeknél – beleértve a magyarországi tevékenységet is – nagyon jól alakul a működési környezet, addig Oroszországban és Ukrajnában változatlanul kedvezőtlenül alakul a helyzet. Ezzel együtt – tette hozzá – mind Oroszországban, mind Ukrajnában csökken a radikális forgatókönyvek bekövetkeztének esélye, most úgy látszik, hogy mindkét piacon egy lassú, fokozatos konszolidáció valósul majd meg.

A kialakult helyzetre reagálva az OTP csoport működési költségek jelentős csökkentésébe fogott Oroszországban, 2016-ban várhatóan 24 százalékkal alacsonyabb lesz a működési költség, mint az elmúlt évben. A bank – egyéb lépésekkel párhuzamosan – az oroszországi bankfiókok számát 198-ról 134 egységre csökkenti. Elindították emellett a Touch Bank elnevezésű teljesen digitális, online bankjukat Oroszországban, amellyel egy nyereséges, alacsony működési költségű üzleti modellt akarnak meghonosítani az orosz bankpiacon, ha pedig a projekt sikeresnek bizonyul, kiterjesztik más országokra is, ahol a hitelintézeti csoport már jelen van.

Bencsik László közölte: az OTP a magyarországi ügyfeleknek várhatóan összesen 170 milliárd forintot számol el és fizet vissza az elszámolási és forintosítási folyamatban. Az OTP csoport az élő deviza ügyletekre 85 milliárd forintot számolt el az ügyfeleknek, a lejárt devizahitelekre pedig 26 milliárd forintot térít vissza. Az elszámolás nyomán zsugorodó állomány miatt emellett évi mintegy 10 milliárd forintnyi, nettó kamateredmény-csökkenéssel kell számolni.

Jó kilátások

Az előttünk álló időszak kilátásai kapcsán Bencsik László elmondta: az OTP Bank menedzsmentje nem szokott a jövőre vonatkozóan előrejelzéseket közölni, de a következő évekre most az várják, hogy 2017-re a hitelintézet 15-20 százalékos tőkearányos megtérülést is elérhet, a konzervatív, illetve az optimista forgatókönyvek alapján. A bank egyébként nagyon derűlátó a hazai működési környezetet illetően: várakozásaik szerint a gazdasági növekedés mértéke meghaladhatja a 3 százalékot is 2015-ben.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.